Za tri mjeseca u BiH ušlo više od 1.500 migranata

Granična policija Bosne i Hercegovine otkrila je 1.502 osobe u ilegalnom prelasku, 2.471 osoba spriječena je da uđe iz susjednih zemalja.

Granična policija Bosne i Hercegovine u prva tri mjeseca 2019. godine otkrila je u pokušaju ili neposrednog nakon ilegalnog prelaska državne granice 1.502 državljana visokog migracijskog rizika, a 2.471 osoba spriječeno je da uđe na teritorij Bosne i Hercegovine iz susjednih zemalja, izjavio je u utorak direktor Granične policije ove zemlje Zoran Galić.

"Od 1. siječnja do 1. travnja ove godine u pokušaju ili neposrednog nakon ilegalnog prijelaza državne granice, pripadnici Granična policija Bosne i Hercegovine su otkrili 1.502 državljana visokog migracijskog rizika, dok je 2.471 osoba odvraćena, odnosno spriječena da uđe na teritoriju Bosne i Hercegovine iz susjednih zemalja", kazao je on, prenosi Anadolija.

Dodao je da najveći broj ilegalnih migranata dolazi iz Pakistana, Iraka, Sirije, Irana, Afganistana, Palestine, Indije, Libije, Alžira, Bangladeša, Tunisa, Maroka i Turske.

Galić je te podatke iznio u Glavnom uredu Granične policije Bosne i Hercegovine, tijekom sastanka sa subregionalnim koordinatorom za zapadni Balkan Međunarodne organizacije za migracije - IOM i voditeljem Misije u Bosni i Hercegovini Peterom Van der Auverertom, na kojemu je riječi bilo o aktualnoj situaciji i mjerama koje se poduzimaju u suzbijanju ilegalnih migracija, prenijela je Fena.

Znatno povećan broj ilegalnih migranata

S obzirom na to da je tijekom ove godine znatno povećan broj ilegalnih migranata koji pokušavaju ući na teritoriju Bosne i Hercegovine u odnosu na ranije razdoblje, Galić je istaknuo da Granična policija ove zemlje poduzima mjere u skladu s Planom izvanrednog angažiranja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, a koji podrazumijeva maksimalno angažiranje raspoloživog ljudstva i tehničkih sredstava.

Na sastanku je razgovarano i o zajedničkim projektima Granične policije Bosne i Hercegovine i IOM-a, prije svega projektima koji se odnose na područja sprječavanja krijumčarenja migranata, trgovine ljudima i prekograničnog kriminala, otkrivanja krivotvorenih dokumenata, analize rizika i drugog, priopćeno je iz Granične policije Bosne i Hercegovine.

Van der Auverert je, u okviru projekta "EU podrška upravljanju migracijama i granicom u Bosni i Hercegovini", polovicom veljače 2019. godine uručio donaciju - kombi vozilo Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, a ovom prilikom najavio je dodatnu pomoć u cilju operativnog jačanja ove agencije.