"Zaboravljeni zadarski branitelj" rodom iz Cazina: Dugi nakon 25 godina pokopan u grobnicu dostojnu hrabrog borca

"Pokloni se, prolazniče! Pod hladnim kamenom tu ratnik spava, mlada krv što trebala se proliti, za Domovinu, za Hrvatsku stvoriti! U obrani Zemunika Donjeg Dugi je pao, za svoju zemlju on život je dao!" - uklesano je na nadgrobnom spomeniku poginulog hrvatskog dobrovoljca i branitelja Domovinskog rata, Hazima Osmanagića Dugog.

Ono što je zanimljivo u cijeloj priči jeste da je Hazim Osmanagić rođen 17. juna 1962. godine u Cazinu. Bio je pripadnik nekoliko postrojbi među kojima i 134. brigade od 1. kolovoza 1992. do pogibije, 22. oktobra 1992, kada je poginuo od posljedica ranjavanja minsko-eksplozivnom napravom izvršavajući ratni zadatak u minskom polju na poziciji Smrdelj. Nije bio oženjen, niti je imao djecu, a nakon njegove smrti nije se ušlo u trag ni bližoj rodbini pa iza njega niko nije naslijedio nikakva prava.

Kako je izgledao može se vidjeti samo iz priloga HRT-a  snimljenog u jesen 1992. godine u Zemuniku gdje se tek kratko pojavljuje u jednom kadru.

Njegovi posmrtni ostaci trebali su završiti u zajedničkoj grobnici bezimenih, ali njegovi saborci nisu se s time mogli pomiriti i krenuli su u borbu. Ratni zapovjednik odbrane Zemunika Donjeg, Silvio Butić, a ujedno i prijatelj Osmanagića, pokrenuo je proceduru za ekshumaciju. Zbog tromosti sustava i administracije, za realizaciju je trebalo gotovo dvije godine, a možda bi potrajalo i duže da Butić nije bio uporan u zahtjevu. Dvadeset i pet godina od pogibije iz zemljanog groba ekshumirani su posmrtni ostaci ovog poginulog hrvatskog branitelja i dobrovoljca Domovinskog rata, nakon čega je pokopan u dostojanstvenu grobnicu na zadarskom Gradskom groblju. Pokopan je uz obred koji je vodio zadarski imam Ćamil efendija Bašić, a u oktobru 1992. godine i uz vojne počasti.

Za mladića koji je branio Zadar na jednom od najtežih terena na području Zadarske županije, u Zemuniku Donjem, prijatelji i suborci tražili su od predsjednice posmrtno odlikovanje. 

- "Bio je izuzetno hrabar, odan, u svakom trenutku spreman na zadatak, ma koliko težak bio. A bio je i duhovit. Nasuprot nama bio je ljudstvom i naoružanjem daleko nadmoćniji neprijatelj. Svakodnevno su po nama tukli sa zemlje i iz zraka zbog čega nam je bilo jako teško naći ljude pa nismo imali ni smjene za odmor. Dugi nas je i u takvim uvjetima uspijevao nasmijati i oraspoložiti", istakao je Butić za zadarskilist.hr. S tim se slažu i svi ostali koji su rame uz rame uz ovog heroja obranili Zemunik, ali ujedno i spasili brojne Zadrane teških sudbina koje su  zadesile stanovnike nekih krajeva naše zemlje.