ZABRINJAVAJUĆI SNIMAK! Dok Bišćani spavaju, migranti tumaraju gradom, a policije ni na vidiku (VIDEO)

Submitted by Urednica.S on Čet, 18/10/2018 - 12:50
Dok grad Bihać spava, Talgo voz iz Sarajeva dovezao je novu turu migranata u Bihać. U posljednjih par dana, situacija u ovom gradu je eskalirala.

Broj krivičnih djela svakodnevno raste, a sa krivičnim djelima i većim brojem migranata, raste i strah kod građana ovog grada.

Uprava policije MUP-a USK jučer je poslala dramatičan apel za pomoć državnim institucijama. Kako su kazali, Uprava policije MUP USK-a traži od svih institucija, prvenstveno državnih ali i svih drugih nivoa vlasti, kao i međunarodnih humanitarnih organizacija, da se odmah uključe u rješavanje nastale situacije, te u roku od deset dana poduzmu konkretne mjere kako bi rasteretili Unsko-sanski kanton od stalnog i povećanog pristizanja ilegalnih migranata i njihovom ravnomjernom raspoređivanju na čitavoj teritoriji BiH, te rješavanju adekvatnog smješaja samo ograničenom broju migranata koje naš Kanton može primiti, a prvenstveno u cilju zaštite i sigurnosti građana USK-a i njihove imovine regulisanih ustavima i zakonima u Bosni i Hercegovini.

Međutim, niti policija USK, a još manje “državne institucije”, nisu uradili dovoljno da zaštite građana USK. Svjedoci smo svakodnevnih krivičnih djela počinjenih od strane migranata, a preventivno djelovanje policije USK je neprimjetno. Naime, nakon što se krivično djelo desi, pripadnici policije USK naprave zapisinik, eventualno privedu migranta s ukradenom jaknom ili nožem, ali ono što predstavlja opasnost i što zabrinjava građane je pitanje – Hoće li MUP i Uprava policije napokon poduzeti konkretne radnje osim šetkanja po gradu i izdavanja saopćenja o sigurnosnoj situaciji?

Topic