Zaev ponovo na čelu vlade Sjeverne Makedonije

Zaev
Sa 62 glasova “za”, parlament Sjeverne Makedonije je izglasao novu vladu na čijem će čelu u narednih 4 godina biti Zoran Zaev, predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM).

 

Sa 62 glasova “za”, parlament Sjeverne Makedonije je izglasao novu vladu na čijem će čelu u narednih 4 godina biti Zoran Zaev, predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM).
 
Nakon dvodnevne debate, protiv prijdloga mandatara Zaeva se izjasnilo 51 od ukupno 120 poslanika.

U sastavu kabineta su 4 vicepremijera i 15 ministara iz koalicije koju predvodi SDSM i iz Demokratske unije za integraciju (DUI) Alija Ahmetija.

Vicepremijeri su Artan Grubi iz DUI, koji će biti zadužen za politički sistem, raniji ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov je vicepremijer za evropska pitanja, Ljupco Nikolovski za borbu protiv korupcije i Fatmir Bitići za ekonomska pitanja, sva trojica iz SDSM-a.

Šef diplomatije je Bujar Osmani iz partije Ahmetija, koji je u prethodnoj vladi bio vicepremijer za evropska pitanja, ministar unutrašnjih poslova je Oliver Spasovski, koji je bio privremeni premijer posle raspuštanja prethodnog parlamenta, a na svojim pozicijama ostaju ministarka odbrane Radmila Šekerinska i prvi čovjek zdravstva Venko Filipče, koji su iz partije novog premijera Zorana Zaeva.

Zaev predstavio nacrt programa rada Vlade

Rasprava u parlamentu započela je u subotu, izlaganjem mandatara i lidera Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Zorana Zaeva koji je narodnim poslanicima predstavio nacrt programa rada Vlade.

Tom prilikom je rekao je da će nova vlada, između ostalog, biti posvećena ekonomiji i evropskim integracijama. Opozicioni poslanici kritikovali su vladu zbog kratkotrajnosti i najavili brojne proteste na jesen.

Sednicu, na kojoj je izbor vlade bila jedina tačka dnevnog reda, zakazao je predsednik parlamenta Talat Xhaferi (Džaferi), nakon što je Zaev dobio mandat za formiranje vlade nakon glasanja na prevremenim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji 15. jula 2020.

Rezultati izbora pokazali su da je stranka SDSM osigurala naviše mesta - 46.

Zaev je, kao predsednik SDSM-a osigurao parlamentarnu većinu nakon izbora postignutim koalicionim sporazumom s liderom DUI Alijem Ahmetijem i liderom DPA Menduhom Thacijem (Tači).

Za odabir vlade potrebna je jednostavna većina od 61 glas.

U novom kabinetu Zaev će imati 19 ministara, sedam manje nego u prethodnom.

Vladajuću većinu čine koalicija SDSM sa Besom "Možemo", u kojoj je i više od 20 manjih partija uključujući stranke svih manjih etničkih zajednica, DUI i Demokratsku partiju Albanaca.

Mandat za sastav nove vlade Zaev je dobio 13. avgusta, a prethodno je na premijerskom mestu bio od juna 2017. do početka januara ove godine, kada je podneo ostavku da bi bila formirana tehnička vlada za provođenje izbora.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 15. jula koalicija SDSM "Možemo" osvojila je 46 mandata, a VMRO DPMNE 44 od 120 mogućih mandata. Najveća albanska partija DUI ima 15 poslanika, koalicija Alijansa za Albance - Alternativa 12, partija "Ljevica" dva, a Demokratska partija Albanaca jednog poslanika.