Zaharova: Američke najave o ruskoj invaziji su sramotne, Bidenu šalju lažne podatke

,
Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova komentirala je posljednja dešavanja u Ukrajini te je izjave zapadnih zvaničnika o počecima ruske invazije ocijenila sramotnim.

U komentaru za ruski televizijski kanal Zvezda, Zaharova je skrenula pažnju na činjenicu da zvanični Kijev godinama govori da je žrtva ruske agresije, ali da sada traže od zapadnih zvaničnika da smanje retoriku koja uništava ekonomiju Ukrajine.

"Možda oni u Americi misle da je normalno da iskoriste situaciju zarad vlastitog revanša. Spremni su ići toliko daleko da svom predsjedniku pruže tako uvrnute i lažne podatke o počecima ruske invazije na Ukrajinu. O kakvim obavještajnim podacima govorimo? To je ništa drugo nego potpuna sramota", rekla je Zaharova.

Također, uputila je niz kritika na rad američkih obavještajnih službi.

"Je li to ono što oni nazivaju inteligencija? Ko to radi? Da li je to ono što se može nazvati velikom silom koja posjeduje nuklearno oružje? Je li to vođa današnjeg slobodnog svijeta?", mišljenja je Zaharova.

U intervjuu, Zaharova je komentirala i izjave generalnog sekretara NATO saveza.

"Ove izjave Stoltenberga, koji je generalni sekretar NATO-a ili je možda bankar, nas više ne zanimaju. On nije osoba čije će se izjave u Moskvi ozbiljno razmatrati. On je prošlost NATO-a", ističe glasnogovornica.

Osim toga, Zaharova je rekla kako će se konstruktivni razgovori o ruskim sigurnosnim zahtjevima između Moskve i Washingtona nastaviti.

"Ova pitanja zahtijevaju dubinski, suštinski razgovor. U suprotnom, bit će ono što se dogodilo tokom razgovora između nas i britanske ministrice vanjskih poslova - razgovor između gluhe i nijeme osobe", zaključila je Zaharova.