Zaharova govorila o BiH: Schmidta nazvala marionetom, a BiH kolonijom

23232

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova, koja važi za jednog od trbuhozboraca Vladimira Putina, govorila je o BiH. Kontekst u kojemretoriku predsjednika RS Milorada Dodika. je govorila, podsjeća na Započela je s tim da je od potpisivanja Dejtonskog sporazuma BiH prošla dug put, ali da je teško je govoriti o pravom međunacionalnom primirju o kojem su svi maštali. Za to je okrivila koordinirane pokušaje, kako je rekla, vanjskih i unutrašnjih igrača da se potkopaju temelji Dejtonskog sporazuma.

"Kao potpisnici sporazuma, ne možemo da zatvaramo oči pred tim kako se uz "podršku" zapadne zajednice poduzimaju napori da se razvodne postulati ravnopravnosti tri naroda i dva entiteta, što izaziva slom višenacionalnog karaktera zemlje. U toku je unitarizacija BiH na osnovu neoliberalne koncepcije što je suprotno Dejtonskom sporazumu", kazala je Zaharova.

Zatim je kazala da tačke sporazuma više ne odgovaraju onima koji žele nasilno da uvuku BiH u euroatlanske mreže.

Govorila je i o međunarodnoj zajednici, prozivala visokog predstavnika Christiana Schmidta, te Brisel, London i Washington.

"Pretvaranje aparata visokog predstavnika iz mehanizma koji podstiče bh. suverenitet u instrument ugušivanja svih suverenih prava naroda u državi može predstavlja direktno nasilje nad mirovnim sporazumom.

Kako je moguće da je u 21. vijeku u Evropi, naporima Brisela, Washingtona i Londona, u nezavisnoj državi BiH, stvoren sistem kolonijalne uprave kojim je, voluntarističkom odlukom tih prijestolnica, postavljena marioneta koja sebe predstavlja gospodarem sudbine ljudi", kazala je Zaharova.

 

Foto : Arhiva