Zahiragić tvrdi da je Novalić razvio namjensku industriju, Helez mu žestoko odgovorio

F

Nakon što je jučer ministar odbrane BiH Zukan Helez posjetio fabriku Igman Konjic i pohvalio se prvom puškom bh. proizvodnje, javio se član SDA Haris Zahiragić koji mu je zamjerio jer za to nije odao priznanje bivšem federalnom premijeru Fadilu Novaliću.

"Bilo bi pošteno da je Helez tom prilikom priznao da ni on, kao ni nametnuta Vlada FBiH na čelu sa Nikšićem nemaju nikakve veze sa tim poduhvatom, te da se zahvalio premijeru, ali i inžinjeru Fadilu Novaliću, čiji su višegodišnji napori, rad, velika ulaganja i vizija rezultirali prvom puškom domaće proizvodnje, ali i generalno procvatom namjenske industrije u FBiH kao i ukupne privrede", kazao je, između ostalog, Zahiragić.

Kako je dodao, Novalić je žrtvovao svoju slobodu "upravo radi razvoja puške i namjenske industrije generalno, radi podizanja privrede u FBiH, radi smanjivanja vanjskog duga, radi stabilizacije budžeta i fondova, radi zaštite javnih preduzeća i zadržavanja istih u većinskom vlasništvu i pod upravom Federacije."

Vrlo brzo nakon toga javio se Helez koji je kazao kako neki visokopozicionirani članovi SDA nikako ne mogu prežaliti gubitak vlasti.

"U tom bunilu i ludilu prouzrokovanom gubitkom vlasti, besramno lažu i zasluge za razvoj namjenske industrije prepisuju osuđenom premijeru Vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću. Jedina Fadilova zasluga za ekspanziju namjenske industrije u našoj zemlji je njegov odlazak u zatvor. Upravo tada započinje ubrzani razvoj ove grane industrije u BiH", kazao je Helez.

Kako dodaje, za vrijeme Novalićevog mandata na čelu federalne vlade, namjenska industrija je bila na izdisaju.

"Nijedna firma nije imala sigurne ugovore i poslovali su od danas do sutra. U većini firmi je kasnila plata. Binas d.d. Bugojno i Zrak d.d. Sarajevo su bili pred stečajem. Radnicima u Binasu je kasnilo 14 plata, a radnicima u Zraku i više", kazao je.

Kaže da su radnici bili poniženi i da su molili da im se podijeli makar po 100 KM, da mogu dočekati Bajram.

"Danas pred Kurban bajram u Binasu je podijeljeno 2500 KM pomoći svakom radniku, a plata i topli obrok se redovno isplaćuju. U vrijeme vlasti SDA, namjenska industrija naše zemlje je radila za lične i stranačke interese. Namjenski i precizno su gašene određene državne firme, da bi se otvarale privatne te pravili isti proizvodi i punili džepovi raznih mešetara povezanih sa SDA. Ono što vam ja nikad neću oprostiti, a siguran sam ni radnici i građani u Bugojnu, ali i čitavoj BiH, što ste tehnologiju za proizvodnju iz Binasa prenijeli u Bratunac te na taj način razvijali namjensku industriju u RS", kazao je.

Dodaje da je fokus njegovog rada, od preuzimanja mandata, bila namjenska industrija.

"Razvijamo je i razvijat ćemo i dalje. Ona je okosnica ekonomskog razvoja čitave Federacije BiH, a i neka imamo, za ne daj Bože. Dragi Harise, ja znam da se ti ne razumiješ u problematiku i razvoj namjenske industrije, kao što se ne razumiješ u mnogo toga. Pozivam te da zajedno obiđemo naše fabrike, porazgovaraš sa radnicima i jednostavno pitaš, kad im je bilo bolje, za vrijeme vladavine SDA i osuđenika Fadila Novalića ili sad. PS: Poruči Fadilu da se ponaša uzorno u zatvoru, možda ga puste na dopust nekad", kazao je Helez.

Foto: Avaz