Vlada USK: Zahvala za pomoć pri migrantskoj krizi, ali i apel građanima

"Dokazujete djelom da ste sinovi i braća naših branitelja, čije se hrabrosti i na današnji dan sjećamo", saopćeno je iz Vlade USK.

Vlada Unsko-sanskog kantona je u ime Operativne grupe za nadzor migrantske krize na području Unsko-sanskog kantona uputila čestitke pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova USK za profesionalan rad, dodatno intenziviran u posljednjih sedam dana na aktivnostima dislokacije migranata, koji su zatečeni u nelegalnanim smještajima, na novu lokaciju koju je odredilo Gradsko vijeće Bihaća.

"Dokazujete djelom da ste sinovi i braća naših branitelja, čije se hrabrosti i na današnji dan sjećamo", saopćeno je iz Vlade USK,prenosi N1.

U saopćenju se zahvaljuju aktivistima Crvenog križa i zdravstvenim radnicima koji su, kako ističu, ponovo dokazali svoju humanost. Zahvaljuju se i predstavnicima medija koji danonoćno prate dešavanja.

"Apelujemo na građane da ne izdaju nelegalno smještaj migrantima jer time krše zakonske propise ali i direktno narušavaju sigurnosnu i zdravstveno-epidemiološku situaciju te pozivamo da se takvi slučajevi prijave Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, koja u saradnji sa MUP USK ažurno i profesionalno postupa po nalogu Operativne grupe i zatvara takve smještaje. Upozoravamo na zabranu izdavanja lijekova bez recepta u apotekama te apelujemo na trgovačke i ugostiteljske radnje da se strogo pridržavaju zakonskih odredbi o prometu alkoholnih pića te molimo da se migrantima, među kojima je veliki broj maloljetnih lica, ne nabavljaju alkoholna pića", navodi se.

"Operativna grupa, Vlada USK sa institucijama Kantona, gradonačelnicima i načelnicima i, uz vašu podršku, nastavlja aktivnosti kojima je cilj pružiti humanu pomoć migrantima koji su u prolazu Balkanskom rutom ali uz očuvanje dostojanstvenog života i zaštita građana USK i njihove imovine. Pozivamo institucije države da hitno djeluju i rasterete Unsko-sanski kanton kontrolom migrantskog vala i jačanjem istočne granice BiH", naglasili su iz Vlade USK.