ZAJEDNO ZA ORTOPEDSKA I DRUGA POMAGALA BEZ KORUPCIJE

distrof

ZAJEDNO ZA ORTOPEDSKA I DRUGA POMAGALA BEZ KORUPCIJE

ZAJEDNO ZA ORTOPEDSKA I DRUGA POMAGALA BEZ KORUPCIJE

Udruženje distrofičara Bužim zajedno sa udruženjem Amputiraca Bužim od 25. 05.2022. godine implementira jednogodišnji partnerski projekat „Zajedno za ortopedska i druga pomagala bez korupcije“. Kroz ovaj projekat želimo nizom aktivnosti proces nabavki ortopedskih i drugih pomagala u USK-a podići na  jedan viši javni nivo gdje će nabavke ortopedskih i drugih pomagala biti transparentije, postupci njihovog izdavanja jednostavniji, a sama pomagala kvalitetnija.

Za ovakav projekat smo se odlučili prije svega iz razloga što u svojim udruženjima okupljamo lica koja su potpuno ovisna ortopedskim pomagalima, te iz tog razloga imamo veliki interes da se stanje u ovoj oblasti poboljša. Stalni problemi naših članova i drugih korisnika ortopedskih i drugih pomagala oko pribavljanja ortopedskih pomagala, loš kvalitet, nesavjestan rad i brojne afere o raznim zloupotrebama kod izdavanja pomagala su još dodatni motiv da na ovakav način pokušamo doprinijeti poboljšanju stanja.

Svaka zloupotrebe javnih sredstava namjenjenih za ortopedska i druga pomagala se direktno odražava na krajnji kvalitet pomagala, te ovim projektom želimo da se kroz izmjenu i dopunu normativnih propisa prostor za eventualne zloupotrebe i koruptivna djela svede na minimum.

Udruženje je već u prvom projektnom mjesecu održalo veoma kvalitetne sastanke u Zavodu zdravstvenog osiguranja USK-a i Ministarstvu zdravstva gdje smo od ove dvije najznačajnije nadležne institucije dobili pozitivnu podršku u ostvarivanju ciljeva projekta. Također sa ove dvije institucije Udruženje je potpisalo i memorandum o saradnji na polju prevencije i borbe protiv korupcije u nabavci ortopedskih i drugih pomagala u USK-a.

Značajno je još istaći da smo prema Zavodu uputili inicijativu za usvajanje antikoruptivnih akata za prevenciju i borbu protiv korupcije unutar Zavoda, te prijedloge za izmjenu i dopunu Odluke o jedinstvenoj listi ortopedskih i drugih pomagala. U narednom periodu ćemo uputiti inicijative koje se odnose na procedure pribavljanja ortopedskih i drugih pomagala, te mogućnosti uključivanja predstavnika OCD-a u rad nadležnih komisija i Upravnog odbora samog Zavoda.

Kroz zagovarački dio projekta ćemo tražiti podršku građana, predstavnika političkih partija i drugih udruženja u ostvarivanju ključnih ciljeva projekta.   

Projekat "Zajedno za ortopedska i druga pomagala bez korupcije", Udruženje distrofičara Bužim implementira zajednu u partnerstvu sa udružnjem Amputiraca Bužim, kroz veliki USAID projekat "Podrška građanima u borbi protiv korupcije", a kojeg realizuje Centar civilnih inicijativa kao glavni nosioc ovog projekta.

 

Osvojeno 1 mjesto na ekipnom šahovskom prvenstvu za više detalja:

https://udbuzim.ba/view-more/ucesce-na-ekipnom-sahovskom-turniru-u-sisku/445?fbclid=IwAR3VGM-CZj-XOPsZ-ynvpndDuvrCDjrPADV7OJWdl2fwsqQVyl27flJI7Qs