Zamka na tržištu: Kupujemo auta iz Njemačke koja su uvezena iz drugih zemalja

auta
Jeste li znali da se u Njemačkoj prodaju polovni automobili koji nisu bili registrirani u Njemačkoj?

 

Njemačka je za većinu kupaca najpopularnije tržište polovnih automobila. Njena ponuda posebno se sviđa kupcima s istoka Europe, koji najviše cijene polovna vozila koja dolaze upravo iz te države. Međutim, to ne znači nužno da su ti automobili bili registrirani i voženi u Njemačkoj.

Automobili koji se prodaju u Njemačkoj mogu dolaziti iz drugih zemalja

Nema sumnje kako je njemačko tržište polovnih automobila najbogatije ponudom u Europi. Međutim, neka vozila ponuđena u oglasnicima mogu biti iz drugih zemalja.

Podaci carVerticala, kompanije koja prati historiju vozila, sugeriraju da 4.3% automobila za prodaju u Njemačkoj možda nikada nije vidjelo ceste Berlina, Munchena ili Hamburga, kao ni kultne autoceste – jer su došli iz drugih zemalja. Vodeće zemlje u kojima su korišteni automobili prvi put registrirani prije uvoza u Njemačku su Italija (16.6%), Francuska (12.7%), SAD (10.6%), Belgija (9.1%) i Rumunjska (5.1%).

Umjesto da dobiju automobil iz Njemačke, kupci riskiraju kupnju vozila koje je uvezeno iz druge zemlje. Ako prodavatelj skriva zemlju porijekla automobila, lako je moguće da vozilo možda nije u najboljem stanju.

Nekvalitetni popravci, velika kilometraža i skrivena oštećenja česti su razlozi zbog kojih prodavači pokušavaju prikriti prošlost vozila i prodati ga negdje drugdje. A budući da države često ne razmjenjuju podatke o historiji automobila, praćenje prevara povezanih s prekograničnim transakcijama može biti teško.

“4,3 posto automobila s historijskim podacima u Njemačkoj imalo je neke podatke zabilježene u stranim zemljama. Primijetili smo da ljudi prodaju skupe modele u Njemačkoj, ali naši podaci sugeriraju da mnogi od njih nikada nisu korišteni u toj zemlji. To stvara iluziju da kupujete dobro održavan njemački automobil, a zapravo se uvozi iz Italije, Francuske ili Rumunije”, objašnjava Matas Buzelis, voditelj komunikacija i stručnjak za automobile u carVerticalu.

Što privlači kupce i prodavače automobila iz istočne Europe njemačkom tržištu?

Prema Buzelisu, nedostatak novih automobila utječe na ograničen izbor visokokvalitetnih automobila na tržištu polovnih vozila. Zbog toga neki prodavači pokušavaju prodati svoja vozila oglašavajući ih u Njemačkoj, jer je tamo veća publika. Ako neko ne može prodati svoj automobil u Češkoj ili Rumuniji, može to pokušati učiniti negdje drugdje.

Njemačka ima dugu historiju privlačenja kupaca automobila iz istočne Europe. Popularan je mit da vozači u Njemačkoj kupuju novije, bolje opremljene i skuplje automobile te istovremeno strogo slijede preporuke proizvođača za održavanje. Realnost je nerijetko drukčija