‘‘Zanima me mjesto selektora Bosne i Hercegovine, ali je to malo komplikovano‘‘

repreznetracaj
Istakao je da ga mjesto selektora itekako zanima, no da je situacija komplikovana jer je ugovorom vezan za hrvatski klub do ljeta 2025. godine.

 

Aktuelni trener Rijeke, Sergej Jakirović, je u razgovoru za Novu BH istakao da ga niko iz N/FS Bosne i Hercegovine nije kontaktirao, ali da bi prihvatio poziv iz krovne kuće našeg fudbala.

Istakao je da ga mjesto selektora itekako zanima, no da je situacija komplikovana jer je ugovorom vezan za hrvatski klub do ljeta 2025. godine. 

- Nije me kontaktirao N/FS BiH, ali vidim da dosta medija, kao i uvijek, špekulišu sa raznim imenima. Ja sam prije tri godine bio na razgovoru u Savezu, ali sam nakon toga preuzeo Zrinjski i nakon toga me niko nije kontaktirao, rekao je Jakirović i dodao:

- Rekao bih da me zanima s tim da je to komplikovano. Imam ugovor do ljeta 2025. godine ugovor sa Rijekom. Pričamo hipotetički, ali niko me nije zvao. Normalno da čovjeka interesuje da vidi može li šta napraviti. Normalno da me zanima, ja sam izjavljivao da je to vrh trenerskog posla i da čovjek ne može birati kada će ta ponuda doći.

Dodao je da su svi kritikovali selektora Faruka Hadžibegića, ali on nije skidao odgovornost sa bh. reprezentativaca istakavši da i oni snose dio krivice. 

- Svi su udarili na selektora, ali nema tu skidanja odgovornosti sa igrača. Ako oni igraju u vrhunskim klubovima i pokazuju u kontinuitetu da imaju kvalitet i ti klubovi ih angažuju, onda u čemu je problem da se to ne pokaže u reprezentaciji. To mi je upitnik i nije mi jasno. Može ti se sviđati ili ne sviđati stručni štab, ali kada izađeš, igraš za sebe i porodicu i moraš dati maksimum. To se na momente pokazivalo, energija, da se žrtvuješ jedan za drugoga, ali posljednje dvije utakmice nije bio slučaj, pogotovo protiv Luksemburga kada se vidjelo da ne funkcionišu stvari i zbog čega je došlo do smjene. Igrači moraju podnijeti odgovornost i dokazati da imaju kvalitet da igraju za svoju državu, ali prije svega za sebe i porodicu svoju što je najvažnije od svega, dodao je Jakirović koji vjeruje da BiH ima igrače za Euro. 

 Zašto Bosna i Hercegovina ne bi imala igrače za Euro? To nije sporno i upitno. Treba imati viziju i plan, dolazi do smjene generacija, naravno da ima mladih igrača koji su skrenuli pažnju na sebe. Moderni fudbal zahtijeva fizičku spremu i moraš taktički i tehnički biti oblikovan da bi mogao igrati na tom nivou. Ako nije na tom nivou sada onda se treba napraviti plan kako do toga doći u dvije do tri godine. Naravno da je baza ista, 12 do 15 igrača, ona oscilira i osam igrača se nameće kroz takmičarsku formu. Bitno je da u toj reprezentaciji uvijek igraju najbolji igrači i onda ti kao selektor biraš i stojiš iza njih.