Zanimljivo voće koje košta skoro 400 KM

321
Kada nije sasvim zrela, ali i kada se skuha, tekstura Jackfruita podsjeća na meso, zbog čega ga sve više svjetskih kuhara koristi kao zamjenu

Na Twiteru se pojavila fotografija ogromne voćke, a  smo  mali broj ljudi zna o čemu je riječ.

 

Mnoge je zaprepastila cijena – košta oko 160 funti, što iznosi oko 366 KM na jednoj od pijaca u Londonu. Riječ je o egzotičnom voću koje se zove Jackfruit, a koje u Brazilu, recimo, košta oko jednog eura.

Ogromna razlika u cijeni posljedica je toga što je transport veoma komplikovan, pošto se lako kvari i ne može da raste u bilo kakvim uslovima, već raste u toplijim klimama – južnoj i jugoistočnoj Aziji, Brazilu, istočnoj Africi i nekim dijelovima Kariba. 

Da bi ova voćka porasla i sazrela, potrebna je toplota, koje svakako nema u Velikoj Britaniji – barem ne dovoljno – pa otuda i takva cijena.

Plod Jackfruit drveta inače je jedan od najvećih voćnih plodova – raste do 90 centimetara u dužinu i 50 u širinu, a težak je i do 36 kilograma.

Kada nije sasvim zrela, ali i kada se skuha, tekstura Jackfruita podsjeća na meso, zbog čega ga sve više svjetskih kuhara koristi kao zamjenu. Ipak, iako slično po teksturi, nije slično mesu po sastavu.