"Žao mi je što se DPS naljutio, neću tenkovima na Crnu Goru"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Crna Gora jedina zemlja u kojoj nije bio u zvaničnoj posjeti, ali je istakao da je uvijek spreman da razgovara s Milom Ðukanovićem, iako različito gledaju na stvari.

"To govori o tome da su postojale stvari o kojima nismo saglasni", rekao je Vučić za TV Pink.

On je istakao i da je posao Ðukanovića, kao i njegov da rade i u interesu Srbije i Crne Gore, kao i da je uvijek izbjegavao da kaže težu riječ.

Podsjeća da je Srbija uložila u Srpsku kuću 3,5 miliona evra, da je uložen novac u održavanje i rad srpskih nacionalnih instiucija, ali da se mora podržati integritet te zemlje.

Kaže i da je Ðukanoviću prenio šta misli o pravima srpskog naroda, da je on pošten, otvoren i iskren i da nije pretjerao.

"Žao mi je što se vladajuća partija naljutila, a video sam to po saopštenju DPS, ali moja uloga je da vodim računa o 28 odsto srpskog življa u Crnoj Gori", kaže Vučić.

On je predstavnike međunarodne zajednice upitao koja prava imaju Albanci sa 25 odsto u Sjevernoj Makedoniji, a koja Srbi u Crnoj Gori i zatražio racionalan odgovor na nesrazmjeru u broju i pravima Srba i Albanaca u te dvije države.

Kaže i da je zahvalan našem narodu što drži glavu visoko pogidgnutu.

Povodom primjedbi dijela društva da je manje aktivan od naroda, sveštenika, navijača... odgovara da je on predsjednik Republike i da su njegove obaveze drugačije.

"Ja moram da vodim računa o interesima Srbije", poručuje.

Kaže i da ga jedni optužuju, jer nije "potegao sjekiru" na Crnu Goru, a drugi - da je kriv za navodnu "agresiju", što mu prebacuju iz Apela 88.

"Tenkovima na Crnu Goru neću, vreme srpske neodgovrnosti je prošlo", kaže Vučić i dodaje da je vrijeme za dogovore, ali ne na uštrb Srbije.

"To je racionalno i odgovorno, oni koji bi da ratuju bi ratovali 24 sata, a posle u kafiće'', napominje.

Ne vjeruje da će Crna Gora promijeniti odluku o spornom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, ali smatra da je ovo probudilo srpski narod u Crnoj Gori.

"Ne samo u Crnoj Gori, već i u Srbiji, RS, koliko osećaju nepravdu, jer sve što je dozvoljeno drugima, Srbima nije... Ja sam to rekao i međunarodnoj zajednici".