Zapad priprema plan kako smanjiti paniku kod svojih građana u slučaju ruskog nuklearnog udara

as

Zapadni zvaničnici su uključeni u "razborito planiranje" iza kulisa kako bi spriječili haos i paniku u svojim matičnim zemljama u slučaju da Rusija detonira nuklearnu bombu u Ukrajini ili blizu nje .

Iako se smatra da je nuklearna kriza vrlo malo vjerovatna, zvaničnici iz međunarodne zajednice preispituju planove za pružanje hitne podrške i uvjeravanja stanovništvu koje se boji nuklearne eskalacije, piše The Guardian.

Nagoveštaji takvog razmišljanja pojavili su se na brifingu jednog zvaničnika u petak, koji je upitan da li će postojati mjere za sprječavanje panične kupovine ili ljudi koji masovno bježe iz gradova u strahu od eskalacije nakon nuklearnog događaja.

Vlade su bile uključene u "razborito planiranje niza mogućih scenarija", rekao je zapadni zvaničnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, iako su naglasili da bi bilo kakva upotreba nuklearnog oružja od strane Rusije u ratu bila odvratna.

Javne informativne kampanje, pa čak i školske vježbe o tome kako preživjeti nuklearni rat bile su obilježje hladnog rata.

Ove kampanje bile su predmet kritika i ismijavanja zbog njihove sugestije da je moguće preživjeti sveopšti nuklearni sukob, iako bi u ovom slučaju fokus trebao biti na sprječavanju javne panike zbog straha od nekontrolisane nuklearne eskalacije koja bi mogla dovesti do ciljana velikih gradova.

"Ovo 'razborito planiranje' potječe iz kampanje britanske vlade "Zaštiti i preživi" iz doba hladnog rata koju je CND oštro osudio kao da daje lažni utisak da bi se nuklearni napad mogao preživjeti krečenjem prozora i drugim besmislicama", rekla je Kate Hudson, generalna sekretarka kampanje za nuklearno razoružanje.

Kako je Moskva od septembra pretrpila nekoliko poraza na bojnom polju, Vladimir Putin je pojačao nuklearnu retoriku, rekavši prošlog mjeseca da će koristiti "sva raspoloživa sredstva" za odbranu ruske teritorije.

Zapadni zvaničnik je rekao da su komentari ruskog predsjednika o nuklearnoj upotrebi "duboko neodgovorni" i da nijedna druga zemlja ne govori o nuklearnom oružju.

"Ne vidimo ovo kao nuklearnu krizu", rekao je.

"Svaka upotreba nuklearnog oružja bi prekršila tabu koji je postojao od 1945. godine što bi dovelo do teških posljedica za Rusiju, kao i za sve ostale", dodao je.

Krajem prošlog mjeseca, Jake Sullivan, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, rekao je da će biti "katastrofalnih posljedica" za Moskvu ako pokuša da rasporedi taktičko nuklearno oružje, koje može imati snagu šest ili sedam eksplozija u Hirošimi.

Zapad ne želi da precizira kako bi mogao odgovoriti, kako bi sačuvao namjernu dvosmislenost. Ipak, očekivanje je da bi, kako bi se izbjegla brza eskalacija, svaki početni odgovor bio nenukleran.