Zapad tvrdi da ruske snage u Ukrajini preuzima general s iskustvom iz Sirije

sadf

Zapadni zvaničnik tvrdi da je Rusija sada reorganizovala zapovjedništvo nad svojim operacijama u Ukrajini postavljajući na čelo generala Aleksandera Dvornikova koji ima veliko iskustvo iz Sirije.

"Postojala je jako loša koordinacija između različitih zapovjedništava", rekao je zapadni zvaničnik.

On navodi da je novi zapovjednik Južnog vojnog okruga postavljen na dužnost upravo kako bi se pokušala osigurati ta bolja koordinacija

“Taj zapovjednik ima puno iskustva u ruskim operacijama u Siriji. Stoga bismo očekivali da se cjelokupno zapovijedanje i kontrola poboljšaju”, rekao je neimenovani zvaničnik CNN-u.

Smatra da će do promjena doći zbog toga što je Putinu važno postići neku vrstu uspjeha do 9. maja kada Rusija obilježava pobjedu u Drugom svjetskom ratu. To znači da bi za Ruse politički imperativ imao prednost nad vojnim prioritetima.

Zapadni zvaničnici su rekli da vjeruju kako je u toku postupno slanje više snaga prema Donbasu umjesto pauziranja koje bi ruskoj vojsci omogućilo pregrupisanje.

"Postoji napetost između vojne logike, koja nalaže da snage zastanu i pravilno se pripreme za novu rusku operaciju u Donbasu i političke logike, koja nalaže da se nastavi s operacijom i postigne brzi cilj", rekao je zvaničnik

Prema procjenama zapadnih službi, smatra se da Rusija ima nešto manje od 100 bataljona na raspolaganju za operacije. To bi značilo da su ruske snage još uvijek značajne, ali dužnosnik je rekao i da rusku taktiku koči manji broj ukrajinskih jedinica koje djeluju na daleko pametniji način.