Zapaljena drvena statua Donalda Trumpa u Sloveniji

Drvena statua koja podsmješjivo prikazuje američkog predsjednika Donalda Trumpa potpuno je spaljena u Sloveniji, rodnoj zemlji njegove supruge Melanije, javili su slovenačke vlasti.

Statua visoka skoro osam metara podignuta prošle godine u selu u sjeveroistočnoj Sloveniji prikazivala je Trumpa sa svojom karakterističnom frizurom, u teget odjelu, bijeloj košulji u dugoj crvenoj kravati. Njegova desna ruka sa stisnutom pesnicom dignuta je u vazduh kao njujorška Statua Slobode.

Slovenačka policija traži osobu koja je zapalila statuu.

"Kao svi populisti statua ima dva lica. Jedno je humano i fino, drugo je lice vampira", rekao je autor djela Toni Schlegel prilikom otkrivanja statue prošlog avgusta.

Iako je drveni kip brzo postao turistička atrakcija mještani nisu bili sretni sa njegovim izgledom i obećali su da će spaliti statuu do Noći vještica, 31. oktobra. Morala je da bude pomjerena u drugo mjesto.

Milan Blažič, gradonačelnik Moravca gdje je statua prenijeta, rekao je da je nepoznata osoba spalila, dodajući da je paljene statue "simbol netolerancije prema umetničkim projektima u slovenačkom društvu".

Nije prvi put u Sloveniji da je napravljena drvena statua nekog člana Trumpove porodice. Drvena skulptura u prirodnoj veličini prve dame SAD-a Melanije Trump otkrivena je u njenom rodnom mjestu Sevnici prošlog juna, i naišla je na pomješane reakcije mještana, prenosi N1.

Prva dama SAD-a, rođena kao Melania Knavs, promijenila je ime u Melania Knauss kada je počela da se bavi manekenstvom. Došla je u New York 1966. i upoznala Trumpa dvije godine kasnije.

Kako navodi AP pomješana su osjećanja prema Melaniji u Sloveniji gdje su imali nade da će ona promovisati svoju slikovitu alpsku zemlju kada Trump postane predsjednik. Ona je međutim rijetko pominjala Sloveniju u svojim javnim nastupima, i nije je posjetila od Trumpove inauguracije.