Zapošljavanja podobnih kadrova i kupovina interesa odvijali su se i ranije u USK: Politička hapšenja kad im (ni)je vrijeme

Ruznic
Zapošljavanja podobnih kadrova i kupovina interesa odvijali su se i ranije u USK-u, pogotovo u ustanovama na budžetu, takozvanim zlatnim kokama zdravstva, šuma i cesta.

 

Nakon što su pripadnici SIPA, po naredbi Općinskog suda u Bihaću, pretresli kabinet premijera USK-a Mustafe Ružnića, Kantonalno tužilaštvo je ispitalo dva lica koja su lišena slobode pod sumnjom na zloupotrebu položaja ili ovlaštenja. Nezvanično, radi se o direktoru Službe za zapošljavanje USK-a Nedžadu Veladžiću i Fikretu Bajriću, predsjedniku Komisije za prijem uposlenika.

Tužilaštvo USK-a je naknadno potvrdilo hapšenje za samo jedno lice. Također nam je potvrđeno da se sumnja na politička zapošljavanja i trgovinu uticajem.

Premijera Ružnića lokalni mediji dovode sa njima u vezu kao mogućeg osumnjičenog, a kao dio dokaznih materijala iz premijerovog kabineta spominje i njegov telefon zbog vještačenja poruka na Viberu.

Na taj Viber kontakt koji smo i mi koristili premijer se ne javlja, aktivan je, ali ne daje oznake da su poruke viđene.

Tužilaštvo za trgovinu uticajem vodi istragu i protiv bivšeg predsjedavajućeg Skupštine USK-a Razima Halkića zbog kupovine papaka

U petak se premijer Mustafa Ružnić oglasio saopćenjem u kojem, uz formalnu podršku radu institucijama za provedbu zakona, baca sumnju da je cijela akcija nazvana Gate organizovana nedobronamjerno, u vrijeme nastojanja da se formira nova vlast u kantonu.

Nadam se samo da ove aktivnosti nisu ni na koji način povezane s aktuelnim političkim momentom u BiH, kada se formira vlast na nivou države i da nisu pokušaj opstruiranja uspostave nove izvršne vlasti u USK-u, naveo je premijer Ružnić, zaključujući kako se stavlja na raspolaganje svim nadležnim institucijama, piše Oslobodjenje

Trgovina uticajem i stranačka zapošljavanja dešavaju se na svim nivoima u BiH nevezano za konkretnu političku opciju. No, premijer Ružnić i o tome je imao šta reći i to putem društvenih mreža.

Potvora i laž toliko su raširene da se ne može razaznati istina, naveo je premijer Ružnić, pripisujući krivicu za to medijima, intelektualcima, pa onda i cjelokupnom društvu.