Zapošljavanje mladih je ključ za njihov ostanak: Kompanija MAG-MAL zaposlila 8 mladih radnika

Home

Zapošljavanje mladih je ključ za njihov ostanak: Kompanija MAG-MAL zaposlila 8 mladih radnika


Kompanija MAG-MAL iz Skelana kod Srebrenice bavi se metalopreradom i brizganjem plastike, s proizvodnjom koja je usmjerena na regionalno i EU tržište.

Osnovana 2014. godine, kompanija je u samo dvije godine uspjela ostvariti značajan rast i uz podršku projekta Ekonomsko osnaživanje mladih zaposliti 8 novih radnika iz Srebrenice i okoline.

MAG-MAL je primjer da se može uspješno poslovati i u manjim sredinama, te se na taj način potaknuti zapošljavanje i ekonomski razvoj u mjestima iz kojih mladi odlaze u velikom broju zbog nedostatka posla i perspektive.

Vlasnik kompanije, Nebojša Stevanović, imao je viziju osnivanja moderne kompanije, koja bi svoju poziciju na tržištu gradila na znanju i opredjeljenju ka novim tehnologijama.

Zahvaljujući dobrom rukovodstvu, viziji i osluškivanju potreba tržišta, kompnija MAG-MAL je za vrlo kratko vrijeme uspjela da osigura plasman svojih proizvoda, što im je omogućilo i proširenje proizvodnje.

No, na samom početku su se susreli s određenim izazovima.

Kako kaže Stevanović „U široj regiji mašinska industrija praktično nije ni postojala u proteklih 30 godina.Iz tog razloga je bilo veoma teško naći radnike koji svojim kvalifikacijama i znanjem zadovoljavaju potrebe ove industrije.“

Ovaj izazov su uspješno prevazišli uz pomoć projekta Ekonomsko osnaživanje mladih koji implementira Kolektiv (Posao.ba). Kroz preporuku kandidata i finansiranje obuke za CNC operatere, podržano je otvaranje 8 novih radnih mjesta u novoizgrađenom proizvodnom pogonu kompanije.

Stevanović kaže da je podrška projekta došla u pravo vrijeme jer su tek počinjali sa uspostavljanjem proizvodnje u Skelanima.

„Prioritetne investicije u tom momentu su bile u opremu i repromaterijal da bismo bili u stanju pokrenuti proizvodnju. Kolektiv nam je pomogao u toku regrutacije zaposlenih, odnosno u samoj selekciji radnika, a nakon toga i kroz sufinansiranje dijela zarada zaposlenih radnika. Ova pomoć nam je značajno smanjila prvobitne troškove i omogućila nam da zaokružimo proizvodni proces".

Projekti kao što je ovaj su od posebnog značaja za start-up firme jer im u značajnoj mjeri smanjuju početne fiksne troškove. Takođe, iskustvo koje Kolektiv ima u samoj selekciji i regrutaciji novih radnika je nemjerljivo za svaku firmu koja, u svom začetku, svoje vrijeme i resurse usmjerava prvenstveno na nabavku opreme i pronalazak novih tržišta.

Kroz projekat Ekonomsko osnaživanje mladih su zaposlene mlade osobe, mahom bez prethodnog radnog iskustva i kvalifikacija, koje su zahvaljujući ovoj prilici osim zaposlenja dobile i obuku za zanimanja koja su tražena na tržištu rada BiH, kao i u svijetu. Jedan od njih je i Bojan Pečenica iz Skelana.

„Svo moje predhodno radno iskustvo bilo je vezano za građevinske radove. To su većinom bili fizički sezonski poslovi nevezani za ovu vrstu proizvodnje. Zaposlenja su bila kratkoročna i nisu mi pružala bilo kakvu dozu sigurnosti. Ova vrsta znanja koje smo stekli je jako deficitarna kod nas i nismo prije imali prilike da se sretnemo sa ovom vrstom proizvodnje. Ovaj posao mi je dao mogućnost da značajno unaprijedim svoje poslovne vještine i postanem konkurentniji na tržištu rada.“

Pečenica također ističe da je zapošljavanje mladih iz regije Birač ključ za njihov ostanak, jer im osim materijalne sigurnosti daje i nadu u bolju budućnost.

„Mladi ljudi iz regije većinom rade sezonske poslove i nemaju mogućnost da nađu posao koji bi im predstavljao dugoročnije zaposlenje. Mislim da bi dalja podrška ovoj vrsti zaposlenja dovela do ostanka mladih u regiji odnosno dala bi im nadu da i ovi krajevi imaju neku vrstu perspektive“, ističu.

Projekat "Ekonomsko osnaživanje mladih" je nastavak projekta Ekonomsko osnaživanje Srebrenice, koji kompanija Kolektiv (Posao.ba) implementira od marta 2015. godine uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Projekat se implementira u dvije regije u BiH, u regiji Birač (općine Srebrenica, Bratunac, Vlasenica, Milići i Zvornik) u saradnji s Udruženjem "Prijatelji Srebrenice" i Općinom Srebrenica, te u regiji Jajce (općine Jajce, Bugojno, Donji Vakuf, Kneževo, Šipovo i Mrkonjić Grad) u saradnji s Udruženjem „COD“ i Općinom Jajce.

Cilj ovog projekta je ekonomsko osnaživanje mladih kroz zapošljavanje, te podrška za samozapošljavanje i razvoj vještina potrebnih na tržištu rada.

(Izvor: Semina Husomanović- Posao.ba)

Objavio: Tue, 04/04/2017 - 12:51

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top