Zaraćene strane u Siriji pregovaraju o sporazumu o primirju

ghassan
Specijalni izaslanik UN-a za Libiju Ghassan Salame izjavio je u petak da zaraćene strane u zemlji rade na pretvaranju prelaznog primirja u zvanični sporazum nakon četiri dana pregovora u Ženevi.

Salame, čelnik Misije podrške Ujedinjenih nacija u Libiji, izjavio je da suprotstavljeni vojni zapovjednici pregovaraju o preostalim spornim pitanjima oko sporazuma o primirju.

Salame je kazao da će se delegati ponovo sastati kako bi raspravljali o posljednjem nacrtu. Sporazum nakon toga mora biti poslan njihovim čelnicima na odobrenje.

Povratak interno raseljenih osoba, razoružavanje oružanih grupa, načini nadzora primirja i status teškog naoružanja nalaze se među neriješenim pitanjima.

Posljednji val sukoba izbio je u aprilu prošle godine kada su snage s istoka zemlje pod komandom Khalife Haftara pokrenule ofanzivu prema prijestonici Tripoliju, u pokušaju da preotmu ovlasti od vlade koja uživa podršku UN-a.

Suparničke strane poslale su delegacije vojnih zvaničnika kako bi ih zastupale na razgovorima u Ženevi, prenosi Associated Press.