Zaraza ušima u Hercegovini: Roditelji zabrinuti, vrtići šute

.
Porast slučajeva zaraze ušima među djecom potaknuo roditelje na akciju, dok se ustanove drže šutnje

 

Kako saznaje Bljesak.info, posljednjih desetak dana, više vrtića na hercegovačkom području suočava se s rastućim brojem slučajeva zaraze ušima među djecom. Iako vrtići i domovi zdravlja šute o ovom zabrinjavajućem problemu, roditelji su potvrdili da su se uši pojavile među mališanima koji pohađaju vrtiće u nekoliko hercegovačkih gradova.

Nije pokazatelj loše higijene

- Od kraja septembra povećan je broj djece koja imaju zarazu ušima, a dobar dio djece ostao je kod kuće u prvom dijelu oktobra - tvrde roditelji koji su se obratili Bljesak.info.

Majka jedne djevojčice ističe da se suočavaju s ovom zarazom na različite načine, koristeći gumice za kosu s mirisom koji odbijaju uši i sprej koji se nanosi na kosu prije nego što djeca odlaze u vrtić.

Uši, sićušni insekti bez krila, žive na tjemenu glave i hrane se krvlju iz tjemena. Posebno su problematične za djecu jer se lako šire s osobe na osobu, a njihov ugriz može uzrokovati svrabež i nadraženost tjemena kose, često rezultirajući infekcijom. Važno je napomenuti da prisutnost ušiju nije pokazatelj loše higijene.

Pravilan pregled

Stručnjaci preporučuju roditeljima da odmah pristupe tretiranju ušiju kako bi spriječili daljnje širenje. Također, preporučuju pregledavanje djece nakon povratka iz vrtića i potragu za ušima  na tjemenu, iza ušiju, te na potiljku glave. Pregled se može izvršiti i uz pomoć češlja s gustim zupcima na vlažnoj kosi, a pomoć doktora je potrebna ako se primijeti svrbež, kako bi se osiguralo pravilno liječenje.

Foto: Thinkstock