Zarif: Evropa je zauzeta udovoljavanjem Trumpu

Velika Britanija, Francuska i Njemačka vrše pritisak na Ujedinjenih naroda vezano za aktivnosti Teherana u vezi balističkih raketa.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je u srijedu kako Velika Britanija, Francuska i Njemačka vrše pritisak na Ujedinjene narode vezano za aktivnosti Teherana u vezi balističkih raketa.

On je na svom profilu na Twitteru kritizirao neefikanas stav evropskih zemalja, kako je rekao, u kontekstu činjenice da se zbog američkih sankcija iranskim građanima pogođenim poplavama ne može dostaviti humanitarna pomoć izvan zemlje, prenosi Anadolija.

Poručio je kako evropske strane nuklearnog sporazuma E3, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, "vrše pritisak na UN vezano za aktivnosti Teherana u vezi balističkih raketa".

"Evropa nije pokazala političku volju protiv američkog ekonomskog terorizma ni godinu dana nakon što je SAD nezakonito ukinuo nuklearni sporazum. Nisu čak uspostavile niti jedan bankovni kanal za humanitarnu pomoć. Umjesto toga, vrši pritisak na UN vezano za naš kapacitet odbrane i zauzeta je time da udovolji američkom predsjedniku Donaldu Trumpu", poručio je Zarif.

Ometanje spasilačkih operacija

Zarif je ranije kazao da su sankcije koje je prošle godine uvela Trumpova administracija omele uspješne spasilačke operacije u područjima pogođenim poplavama, u kojima je do sada nastradalo više od 45 osoba.

On je na svom Twitter nalogu napisao da politika "maksimalnog pritiska" Amerike na Iran ometa napore za pomoć iranskog Crvenog polumjeseca svim zajednicama razorenim poplavama bez presedana.

Sankcije su, rekao je on, spriječile Teheran da dobije neophodnu opremu, uključujući helikoptere za pomoć, prenosi aljazeera.net.

"Ovo nije samo ekonomski rat; to je ekonomski terorizam", napisao je Zarif, prenosi Tanjug.