ZASJEDALA RADNA GRUPA ZA RJEŠAVANJE PROBLEMA GRADSKE DEPONIJE: Zatražene precizne informacije o kraju stečajnog postupka JKP “Sana”

deponija
Sastanak Radne grupe Općinskog vijeća Sanski Most čiji je zadatak da ponudi najbolje rješenje za problem gradske deponije bio je zanimljiv, nekonvencionalan u odnosu na slične razgovore, dojmljivih diskusija i prijedloga i što je najvažnije, da budemo, oprezni u zaključku, pomaku naprijed prema kvalitetnoj alternativi šta sa višedecenijskom nerješivom zagonetkom odlaganja smeća.

 

Molbu da se održi sastanak ove Radne grupe uputilo je Udruženje poslodavaca Sanski Most. Ova se Radna grupa, prema riječima sekretarke Općinskog vijeća Edise Hodžić tokom 2021.godine sastajala pet puta, prošle godine nijednom, a epilog tih razgovora i dogovora, čini se, bio je takav da je najbolji opis razumijevanja postignutih rezultata prije početka sesije- zbunjenost svih. No, osjećala se želja i pojačan interes da se krene sa mrtve tačke.

Pored članova Radne grupe ovom sastanku prisustvovali su predstavnici politčkih stranaka u Općinskom vijeću Sanski Most, dviju općinskih službi, KJP “Sana u stečaju”, predstavnik njemačke kompanije “Alba”, šef općinske inspekcije i načelnik Općine Sanski Most.

Suština i okvir diskusija i polemika svela se na slijedeće: najavljeni kraj stečaja JKP “Sana”, mogućnost odvoza selektiranog otpada na regionalnu deponiju Prijedor i ekonomski i drugi uslovi za takvo rješenje. Opcija o novoj lokaciji buduće gradske deponije nije ni bila tema, štaviše, poznato je da je to posljednja i najgora alternativa. Načelnik Hasanbegović kazao je kako mu je stečajni upravnik JKP “Sana” najavio prestanak stečaja sa 1.januarom ove godine, no to se nije dogodilo, jer je stečajni sudija prolongirao kraj stečaja do marta. Hasanbegović se osvrnuo i na eventualnu poslovnu suradnju privatnih kompanija, konkretno njemačke “Albe” sa JKP “Sana” kad stečaj jednoga dana bude iza nas.

Doprinos gorućoj ekološkoj i privrednoj temi, svako na svoj način dali su i tri općinska vijećnika. Tok diskusija fokusirao se na inicijativu Općinskog vijeća kao osnivača da od nadležnog sudije traži precizne informacije o kraju stečajnog postupka JKP “Sana” i otvaranju pregovora sa predstavncima prijedorske regionalne deponije. Nakon plodne diskusije Radne grupe i ostalih pridruženih gostiju koji su imali šta reći, sugerirati i poručiti, moglo bi se zaključiti da se stvari oko rješevanja gradske deponije u Sanskom Mostu, ipak, kreću naprijed. Vidjećemo kojom brzinom i kako.