Zasjedao Krizni štab za migrantsku krizu u Velikoj Kladuši

Nakon što je na sjednici Komisije za prostorno planiranje, mjesne zajednice, komunalne poslove i ekologiju, organiziranoj u ponedjeljak, 04.februara na Inicijativu Mjesnih zajednica općine Velika Kladuša formiran Krizni štab za migrantsku krizu u Velikoj Kladuši danas je održana prva sjednica Štaba.

Krizni štab najprije je razmotrio sve zaključke koji su jednoglasno usvojeni u ponedjeljak, a zatim kroz konstruktivni razgovor uz brojne sugestije prisutnih očitovao se o daljnjim koracima.

Image

S obzirom da je upravljanje migracijama isključiva nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH veliki broj primjedbi prisutnih članova Kriznog štaba odnosio se na Ministarstvo i kako su istaknuli njihov „ignorantski odnos“ prema ovoj situaciji.

Brojne kritike upućene su i prema IOM-u (Međunarodnoj organizaciji za migracije)koja po mišljenju većine nije kvalitetno odradila svoj posao i stavila problem s migrantima pod kontrolu. Stav Kriznog štaba je da će borbu u pravcu rješavanja problema nagomilanog broja migranata u Velikoj Kladuši nastaviti u narednom periodu jer bi se u suprotnom mogla ostvariti predviđanja o dolasku novih 5.000 do 10.000 migranata od proljeća. Krizni štab je također uputio apel građanima da prestanu pružati usluge smještaja i prevoza migranata jer u tom slučaju krše zakone i pomažu ilegalne migracije.

Krizni štab je na svojoj prvoj sjednici danas donio sljedeće Zaključke:

  1. Da se ubuduće na sastanke Kriznog štaba pozovu i predstavnici Crvenog križa Velika Kladuša, Službe Civilne zaštite, predstavnik Doma Zdravlja Velika Kladuša i komandir Granične policije.
  1. Traži se od Vlade Unsko-sanskog kantona, da se uvrsti u prijedlog budžeta USK-a i povećanje budžeta MUP-a Unsko-sanskog kantona, u cilju zapošljavanja novih policajaca (izvršilaca), zbog vidno narušenog sigurnosnog stanja u Općini Velika Kladuša kao i u gradu Bihaću.
  1. Traži se od nadležne Službe za poslove sa strancima da zbog sigurnosne situacije na području Općine Velika Kladuša putem inspektora za strance izvrše hitan nadzor u privremenom kampu „MIRAL“.
  1. Traži se od policijskog komesara USK-a, da u što skorije vrijeme zbog nedostatka ljudstva i nemogućnosti zadovoljenja zahtjeva i zaštite građana Velika Kladuša, izvrši preraspodjelu policijskih službenika iz sastava MUP-a USK-a, odnosno da iz sastava drugih Policijskih uprava koje nemaju izrazite probleme sa migrantima brojčano pojača IV Policijsku upravu Velika Kladuša.

Elvira Abdić Jelenović, predsjednica Komisije za prostorno planiranje, mjesne zajednice, komunalne poslove i ekologiju Općine Velika Kladuša (poslušajte izjavu)…

Pregled svih zaključaka koji su usvojeni u ponedjeljak:

ZAKLJUČCI:

  1. Pozivamo Vijeće ministara BiH i ostale Institucije USK, F BiH i BiH da implementiraju zaključake Općinskog vijeća sa sjednice od 19.06.2018.godine („Službeni glasnik Općine Velika Kladuša“, br. 5/18) .
  2. Formira se Krizni štab za migrantsku krizu u Velikoj Kladuši u čijem sastavu je Komisija za prostorno planiranje, mjesne zajednice, komunalne poslove i ekologiju, predsjednici velikokladuških mjesnih zajednica, predstavnici policijske uprave u Velikoj Kladuši, predstavnici javnih poduzeća, članovi Komisije za ljudska prava i predstavnici organa uprave.
  3. Traži se od nadležnih Institucija hitno zatvaranje privremenog kampa Miral u Polju.
  4. Tražimo od Vijeća ministara BiH i Ministarstva sigrnosti BiH da hitno obezbjede sigurnost života i imovine građana općine Velika Kladuša.
  5. Traži se od Ministrastva sigurnosti BiH i policijsko-sigurnosnih institucija BiH da pojačaju nadzor državne granice prema susjednim zemljama kako bi se spriječio ulazak novih migranata ali i dovoženje migranata iz Republike Hrvatske.
  6. Traži se od općinskog pravobranitelja da podnese krivične prijave protiv vlasnika hale Miral u Polju, međunarodne organizacije IOM i Ministra sigurnosti BiH zbog ne ovlaštenog formiranja kampa za migrante u Polju.
  7. Traži se od Federalne uprave za inspekcijske poslove da izvrši nadzor u privremenom kampu Miral u Polju radi ispuštanja otpadnih voda u korito rijeke Kladušnice što može dovesti do ekološke katastrofe.
  8. Traži se hitno sazivanje Komisije za ljudska prava Općinskog vijeća Velika Kladuša,
  9. Zadužuju se poslanici s viših nivoa vlasti da upute inicijativu za sazivanje tematskih sjednica i uključivanje viših nivoa vlasti u rješavanje migrantske krize.
  10. Traži se od Vijeća ministara BiH da donese Uredbu sa zakonskom snagom o kretanju migranata u BiH i pravilima postupanja u migracionim centrima pod upravom institucija BiH i međunarodnih organizacija.
  11. Ukoliko Institucije svih nivoa vlasti u razumnom roku ne udovolje usvojenim Zaključcima, ovlašćuje se Krizni štab da sukladno zakonskim propisima izvrši sve pripreme za organizaciju javnog prosvjeda građana općine Velika Kladuša.

U skladu sa usvojenim Zaključkom sa proširene sjednice Komisije za prostorno planiranje, MZ, komunalne poslove i ekologiju Općinskog vijeća Velika Kladuša, zastupnici Laburističke stranke BiH u Skupštini Unsko-sanskog kantona uputili su Inicijativu za hitno sazivanje vanredne sjednice na temu „Migrantska kriza i stanje sigurnosti u Unsko-sanskom kantonu“.

I premijer Unsko-sanskog kantona, Mustafa Ružnić sazvao je jučer sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK-a.

Operativna grupa usvojila je niz zaključaka, a jedan od njih je i zahtjev Ministarstvu sigurnosti BiH da uspostavi potpunu kontrolu nad prihvatnim centrima u USK. Naime, ukoliko Ministarstvo sigurnost BiH u narednih deset dana ne uspostavi kontrolu,

Operativna grupa će rasformirati prihvatne centre na području USK i zabraniti svaki novi priliv migranata u USK, prenosi RVK.