Zaštita djeteta od manipulacija u političkim kampanjama

izbori

Imajući u vidu da je zvanično započela predizborna kampanja, Ombudsmeni Bosne i Hercegovine dr Jasminka Džumhur, Nives Jukić i dr Nevenko Vranješ pozivaju sve političke stranke da pokažu da im je zaista stalo do djece i njihovih prava na način što će djecu u potpunosti isključiti iz bilo kakvih aktivnosti koje se mogu dovesti u vezu sa političkim zagovaranjima ili promocijama.

Rukovodeći se najboljim interesom djeteta, Ombudsmeni podsjećaju da svi imamo obavezu osigurati zaštitu djece od bilo kakve manipulacije u političkim kampanjama.

Uvažavajući dosadašnja iskustva u zaštiti prava djeteta, Ombudsmeni posebno pozivaju na oprez prilikom posjeta političkih kandidata vaspitno-obrazovnim ustanovama i postavljanja plakata i drugog promotivnog materijala u vaspitno-obrazovnim ustanovama i drugim ustanovama u kojima se nalaze ili su smještena djeca i podsjećaju da je za fotografisanje i objavljivanje snimaka potrebna saglasnost djece i njihovih roditelja, odnosno staratelja.

Sve političke stranke imaju obavezu da vode računa o pravima djeteta na privatnost.

Ombudsmeni, i ovom prilikom, insistiraju od svih aktera na političkoj sceni da ne koriste djecu u svrhu političke promocije, kako van trajanja, tako i za vreme izborne kampanje.

Zloupotreba djece u političke svrhe je apsolutno neprimjerena i na taj način se krše prava dece, čija zaštita treba da bude primarni cilj i prioritet svakog odgovornog čoveka.