Zaštita i dobrobit životinja: Kazna za napuštanje, mučenje i ubijanje životinja seže do 30.000 KM

a

Udruženje ”Prijatelji životinja” je registrirano ispred Ministarstva pravde BiH sa prioritetnim ciljem pravnog djelovanja obzirom da je lice ovlašteno za zastupanje Udruženja magistra prava sa specijalizacijom oblasti “Zaštita i dobrobit životinja u BiH”.

Udruženje, u saradnji sa timom advokata, poduzima pravne radnje u smislu zakonitog, humanog i trajnog rješenja problema životinja u BiH kroz elemente pravne prirode i zakonske regulative.

Krivično djelo
Iako je mučenje i ubijanje životinja krivično djelo shodno odredbama člana 318. Krivičnog zakona FBiH kojim se propisuje novčana kazna ili kazna zatvora do šest mjeseci, dok se odredbama člana 390. Krivičnog zakonika RS propisuje novčana kazna ili kazna zatvora do dvije godine nerijetko možete primjetiti učestalost činjenja ovih krivičnih djela.

Shodno prethodno navedenom, sredinom februara pronađen je upucan pas na adresi Krivoglavci III. Mnogi mještani svjedoče o korištenju vatrenog oružja u neposrednoj blizini, u kojoj se nalazi sjedište lovačke sekcije Lovište Paljevo Sekcija Hum.

Svjedoci koji su otišli po psa, odveli su istog veterinaru, iz čijeg nalaza je evidentno da pas u predjelu stomaka i ekstremiteta postojanje stranih tijela, komada, koji upućuju na pucanje iz nekog rasprskavajućeg oružja, koje u svakom slučaju nije dozvoljeno. Pomenuto je prijavljeno nadležnom MUP-u, te je Udruženje pokrenulo krivični postupak.

Također, dana 09. aprila 2024. u naselju Briješće pronalazimo upucanog psa. Svjedoci su psa odveli veterinaru, urađen je RTG snimak iz kojeg je vidno da se u psu nalazi veliki broj čahura, što upućuje na upotrebu vatrenog oružja, no pas je trpio tolike bolove, te istom nije mogao biti spašen život uslijed oštečenja kičmenog stupa i ostalih vitalnih organ.

Isto je također prijavljeno nadležnom MUP-u te je Udruženje podnijelo krivičnu prijavu u predmetnoj stvari. Ukoliko netko ima saznanjeiI više podataka o počiniocima molimo da nam se jave na adresu: info©animalfriends.ba.

Problem pasa lutalica postoji, no problem treba riješiti sistemski, etički, socijalizovano i humano. Počinioci ovih krivičnih djela ukazuju na profile ubica, sociopata i delikventnih osoba, koje žive u neposrednoj blizini i koje predstavljaju opasnost ne samo za životinje, nego i za ljude u njihovoj blizini.

Udruženje “Prijatelji životinja” poziva sve građane da doprinesu implementaciji zakonodavstva zaštite životinja, da budu humani prema životinjama, te da prijave sve protivzakonite aktivnosti u ovoj pravnoj stvari. Ujedno pozivamo nadležne da pristupe rješenju problema pasa lutalica, prvenstveno na strogoj kontroli vlasničkih pasa, obzirom da veliki broj pasa nije registrovan u državnoj bazi podataka.

Problem pasa lutalica je sa jedne strane produkt neodgovornosti čovjeka koji se ogleda se u nekontrolisanom razmnožavanja, kako uličnih tako i vlasničkih životinja, napuštanja vlasničkih neregistrovanih životinja, upravo iz kojeg razloga ne možete pronaći vlasnika, kao prekršioca zakonskih odredaba. Napomenimo da kazna za napuštanje, mučenje i ubijanje životinja seže do 30.000 KM.

Sklonište za životinje
Sa druge strane problem pasa lutalica postoji glede nepoštivanja i neimplementacije zakona od strane nadležnih organ. Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, koji je donesen 2009. naložio je svakoj jedinici lokalne zajednice da osnuje Sklonište za napuštene životinje, što do sada većinski broj jedinica lokalnih samouprava u državi nije učinjenila niti realizovala.

Shodno navedenom neophodno je djelovanje svih zajedno, djelovanje građana, svih organizacionih jedinica i nadležnih vlasti kako bi se pristupilo implementaciji zakona jer samo na taj način je moguće trajno rješenje problema pasa lutalica.