Zašto Čović nije pričao o ubistvima i progonu Hrvata iz RS-a? / Salkić: Sve za ljubav trećeg entiteta i ostvarivanja cilja podjele BiH

.
Danas realno, vrlo optimistično, gledano živi oko 15.000 Hrvata u ovom dijelu naše domovine. Danas ovi brojevi, progon i ubistva Hrvata Krajine i Posavine nisu bile tema obraćanja Čovića u NSRS-u, kaže Ramiz Salkić

 

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske, oglasio se povodom današnje posebne sjednice NSRS-a na kojoj se, između ostalih, obratio i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

On smatra kako je Čović današnjim govorom u NSRS-u ponizio Hrvate koji žive u manjem bh. entitetu.

- Dragan Čović danas je umjesto priče o položaju Hrvata u ovom entitetu veličao RS i pri tome ponizio Hrvate iz ovog dijela Bosne i Hercegovine. Danas je Čović zaboravio iznijeti podatke o katastrofalnom stanju i položaju Hrvata u ovom entitetu, rekao je Salkić.

Salkić je kazao kako je do rata na području današnje Republike Srpske živjelo 144.129 Hrvata, dok je prema popisu stanovništva iz 2013. godine taj broj manji za skoro pet puta.

- Prema popisu stanovništva iz 1991. godine na području koje se danas označava kao entitet RS u Bosni i Hercegovini živjelo je 144.129 (9,2%) Hrvata. Prema popisu stanovništva iz 2013. godine u ovom dijelu Bosne i Hercegovine živi 29.645 (2,4%) Hrvata, kazao je on.

Poručuje kako progon i ubistva Hrvata iz Krajine i Posavine danas nisu bili tema Čovićevog govora.

- Danas realno, vrlo optimistično, gledano živi oko 15.000 Hrvata u ovom dijelu naše domovine. Danas ovi brojevi, progon i ubistva Hrvata Krajine i Posavine nisu bile tema obraćanja Čovića u NSRS-u, istakao je Salkić.

U zaključku svog obraćanja, Salkić kaže kako je Čović sve to prešutio "za ljubav trećeg entiteta".

- Sve je prešućeno, zaboravljeno, uz iskazanu posebnu empatiju prema RS-u, a sve za ljubav trećeg entiteta i ostvarenja višegeneracijskog cilja o podjeli Bosne i Hercegovine, zaključio je on.