Zašto je BiH preko noći izmijenila uslove za ulazak osoba s dvojnim državljanstvom

Granica
Od sredine prošlog mjeseca do danas izdato je oko 300 prekršajnih naloga na graničnim prijelazima pri ulazu u BiH.

 

Riječ je o kaznama za osobe porijeklom iz BiH s dvojnim državljanstvom, koje pri ulasku nemaju validan pasoš naše države i žele ući samo s ličnom kartom.

Kao što smo ranije pisali, prilikom ulaska u BiH iz zemalja EU, osobe s dvojnim državljanstvom, ukoliko žele ući kao državljani BiH, moraju pokazati bh. pasoš kao jedini validni dokument za prelazak granice. U suprotnom, snose novčane kazne u iznosu od 200 KM.

Vijeće ministara BiH je 16. septembra na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH donijelo odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH i izmjenu ranijih članova. Tom odlukom prestaje važiti ranije pravilo kojim su osobe koje imaju dvojno državljanstvo mogle ući u BiH s ličnom kartom.

"Izmjena ovog člana je bitna jer je normirano da stupanjem na snagu ove odluke prestaje važiti odluka kojom je bilo omogućeno svim državljanima BiH da ulaze na teritoriju BiH i s ličnom kartom", kazao je za Klix.ba savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffmann.

On ističe da je time prestala važiti opravdana pogodnost za naše državljane, a zbog čega je tako, pitanje se može postaviti Sektoru za migracije unutar Ministarstva sigurnosti BiH koje je pripremalo prijedlog odluke.

"Granična policija odluku primjenjuje i državljani BiH su dužni posjedovati važeći pasoš pri prelasku granice. Omogućeno je jedino da koriste ličnu kartu pri ulasku u zemlje s kojima BiH ima potpisan međunarodni sporazum, poput Crne Gore i Srbije, o prelasku granice s ličnom kartom", dodao je Hoffmann.

Nova odluka direktno pogađa državljane BiH koji žive u zemljama Evropske unije, dakle našu dijasporu.

Oni ranije pri ulasku u BiH nisu morali pokazivati bh. pasoš, već su mogli ući s pasošem zemlje u kojoj trenutno žive. No dolaskom pandemije, pravila za putovanja su promijenjena, a osobe s dvojnim državljanstvom koje žive van naših granica nisu imale priliku izvaditi novi pasoš BiH ili produžiti stari.

Od sredine septembra do danas na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu je izdato 149 prekršajnih naloga, a na tuzlanskom aerodromu 148. Kazne iznose 200 KM s mogućnošću plaćanja 50 posto kazne ukoliko se plati u roku od 8 dana.

Brojna negodovanja osoba s dvojnim državljanstvom mogla bi natjerati bh. vlasti da ovu odluku ponovo izmijene i vrate na staro. Do tada su svi dužni imati validan pasoš BiH ukoliko namjeravaju ući u BiH bez testa na koronu.

Osobe s dvojnim državljanstvom se odlučuju pokazati bh. graničarima dokument izdat u BiH kako ne bi morale raditi test na koronavirus. U protivnom, ako se odluče pokazati pasoš neke strane zemlje, uz sebe moraju imati negativan test na koronavirus.