Zašto mediji pri izvještavanju navode različite brojke elektorskih glasova?

glasovi
I dok se predsjednički izbori u SAD-u sigurno, ali vrlo polako, približavaju svom kraju, brojanje listića još uvijek traje.


Predsjednik se bira kada dobije bar 270 elektorskih glasova, ne većinu glasova građana u cijelom SAD-u. Guardian, primjerice, piše da je JoeBiden dobio 264 elektorska glasa, a Trump 214, dok New York Times, CNN, BBC i durgi izvještavaju kako je Biden dobio 253 elektorska glasa, a DonaldTrump 241. Odgovor, ukratko, leži u Arizoni.

Budući da u SAD-u nema centraliziranog izbornog sustava, ondje je postala tradicija da u medijskim organizacijama postoje tzv. "deskovi koji odlučuju" ("decision desk") koji odlučuju o tome koji je kandidat dobio koju saveznu državu kada je prebrojan dovoljan broj glasova.

Kod onih država u SAD-u u kojima je prebrojavanje glasova u fazi da je razlika između kandidata premala za proglasiti pobjednika, kao što je slučaj u Nevadi i Georgiji primjerice, mediji ih vode kao neodlučene, sve dok se stanje ne promijeni dovoljno za "proglasiti pobjednika".

Različiti mediji diljem svijeta kao izvor koriste različite agencije ili medije iz SAD-a s njihovim "deskovima koji odlučuju", u pravilu računajući da to budu mediji s tradicijom točnog praćenja prebrojavanja glasova i izvještavanja, poput AP-a (The Guardian, Der Spiegel...), NBC-a, Fox Newsa i drugih.

Jedni mogu pobjednika proglasiti prije ili kasnije nego neki drugi, a u samom SAD-u, mediji koji nemaju vlastite deskove takvog tipa, odlučuju kojega će pratiti ili se, pak, odlučuju za proglašavanje ishoda kad vide da su se dva medija s takvim deskovima složila oko određenog ishoda u nekoj od država.

Ove godine reakcije su se posebno zaoštrile oko Arizone, jer je AP proglasio Bidena pobjednikom u toj državi unatoč maloj razlici i s, u tom trenutku, još uvijek relativno velikim brojem glasova za prebrojati. N1 je prenio objašnjenje da je riječ bila o tome da su na desku AP-a uočili da je malo vodstvo u tom trenutku Bidena pred Trumpom bilo posljedica prebrojanih glasova koji su pristigli iz dijelova Arizone tradicionalno naklonjenijima republikancima.

Stoga su, računajući da predstoji dolazak glasova iz područja naklonjenijih, po tradiciji izbora, demokratima, odlučili proglasiti pobjednika unatoč tada vrlo malom vodstvu Bidena. Izbor AP-a slijedio je Fox News, TV kuća koja je godinama bila vrlo sklona Donaldu Trumpu, a što je prouzročilo gnjev iz Trumpovog izbornog stožera.