Zašto ne bi otišli u Njemačku: I sa fakultetom medicinske sestre rade kao njegovateljice za 4000 KM

med
Iz Kantona Sarajevo u zemlje zapadne Evrope masovno odlaze medicinske sestre svih profila, kaže Hadžan Konjo, profesor na Fakultetu zdravstvenih studija i predsjednik Komore medicinskih sestara i tehničara KS.

U potrazi za boljim životom i uvjetima rada odlaze medicinske sestre koje nemaju posla, ali i zaposlene koje, prema riječima Hadžana Konje, profesora na Fakultetu zdravstvenih studija u Sarajevu i predsjednika Komore medicinskih sestara i tehničara KS, imaju više godina radnog staža.

Dobijaju školovan i kvalitetan kadar

 Koliko znam, u Sarajevu trenutno postoje dvije agencije koje jednostavno mole, odnosno pružaju sve preduvjete samo da medicinska sestra pristane na odlazak.

Puno ih je koje donose takvu odluku – suprug ili djeca idu i onda se i one odlučuju – govori Konjo 

Kaže kako se najviše odlazi u Njemačku, ali i u zemlje regije u Hrvatsku i Sloveniju

– Nas svugdje primaju raširenih ruku i naše su diplome svugdje priznate u Evropskoj uniji jer Fakultet zdravstvenih studija u Sarajevu jedan je od najboljih u regiji. Te zemlje dobijaju gotov, školovan kadar vrlo često sa zavidnim dugogodišnjim iskustvom i naravno da će biti zadovoljni.

Iako sa dobrim iskustvom u zdravstvenim ustanovama, naše medicinske sestre, prema riječima Konje, ipak najčešće u zemljama Evrope završavaju kao njegovateljice u staračkim domovima.

– U Evropskoj uniji medicinske sestre ne mogu biti sa srednjom stručnom spremom, one moraju završiti fakultet da bi dobile to zvanje. Na zapadu ne postoje srednje medicinske škole kao kod nas, one nakon srednjoškolskog obrazivanja moraju završiti fakultet i tek tada dobijaju zvanje medicinske sestre. Sa četverogodišnjom srednjom školom one su njegovateljice. No sve je više onih koje su završile i fakultet, a pristaju da rade kao njegovateljice.

Plaća srednje medicinske sestre u našoj zemlji, zavisno od toga u kojoj zdravstvenoj ustanovi radi, sa dežurama iznosi oko 1.700 KM. U Njemačkoj, dodaje Konjo, takva medicinska sestra kao njegovateljica zaradi 2.000 eura (4.000 KM).