Zašto pad cijena nafte na svjetskom tržištu ne znači i automatski pad cijena goriva u BiH

sdf

Cijene sirove nafte na svjetskim berzama bilježe pad posljednjih dana, međutim, taj pad na svjetskim tržištima ne prati i pad cijena na pumpama u Bosni i Hercegovini. Naprotiv, cijene goriva u našoj zemlji skoro svakodnevno rastu.

Pojašnjenje o tome zbog čega se pad cijena na svjetskim berzama automatski ne odražava i na cijene na domaćem tržištu potražili smo kod Milenka Boškovića, predsjednika Udruženja prometnika naftnim derivatima u Federaciji BiH.

"Ako neko očekuje da cijene goriva na pumpama u BiH padnu čim se cijena nafte na berzi u New Yorku ili na berzi u Londonu smanji, onda je u zabludi. To se ne može desiti odmah zato što i naši dobavljači imaju zalihe, a sirova nafta dok dođe do prerađene mora proći kroz rafinerijski ciklus koji traje 45 do 90 dana", kazao je Bošković za Klix.ba.

Pojasnio je i kako Bosna i Hercegovina ne dobija gorivo niti sa Londonske niti sa Njujorške berze.

"Mi smo vezani za evropsku berzu i kao i zemlje u okruženju koristimo rusku sirovu naftu. Naši snabdjevači su Mađarska, Hrvatska, Slovenija, jedan dio je išao preko Crne Gore i Srbije. Sve te rafinerije koriste kao sirovinu rusku naftu i ona se prvo treba dovući do rafinerija i nakon toga se preradi, pa se onda treba uvesti u zemlju. S obzirom na to da mi nemamo ni rezervi, ni svoju rafineriju, niti svoju sirovu naftu onda u potpunosti zavisimo od drugih", kazao je Bošković.

Podsjetio je Bošković kako je svjetska naftna kompanija Shell još 1974. godine vršila istraživanja na području BiH, te kako su ustanovili da Livanjska regija i Tuzlanski kanton leže na sirovoj nafti.

"Prethodna Federalna vlada još je nešto i radila po tom pitanju, međutim, aktuelna vlast je to sve obustavila i mi danas nemamo niti jednu bušotinu na području naše zemlje. Šteta, jer bi nam to sada mnogo značilo", kaže Bošković.

U proteklom periodu, nastavio je, cijena na berzi pala je za 20-ak feninga, međutim, dobavljači iz okruženja imali su zaliha, a naftnim kompanijama smanjili su cijenu za 2 do 3 feninga.

"Postepen je trend pada, a ako se on nastavi i narednih dana to će onda osjetiti i trgovci. Mi kupujemo gorivo na istom mjestu gdje kupuju i Italija, Slovenija, Hrvatska, Srbija i ostali, a sve zemlje u okruženju imaju za po marku makar skuplje gorivo", istakao je Bošković.

Dakle, formiranje cijena goriva zavisi od brojnih faktora, a, kako smo to i ranije pisali, pad cijene nafte na svjetskom tržištu ne može automatski utjecati i na pad cijena na pumpama u našoj zemlji. Da bi se to desilo potrebno je da prođe neko vrijeme, da naftaši potroše zalihe koje imaju, a koje su nabavljene po većim cijenama. Također, cijene nafte, kako je kazao i Bošković, naša zemlja ne treba da gleda po berzama u Londonu i New Yorku, već na evropskim berzama od kojih i zavisi cijena u BiH.

Prema podacima Federalnog ministarstva trgovine, prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u FBiH na današnji dan bila je 2,80 KM za benzin i 3,05 KM po litru dizel goriva.

"Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata je od 2,56 do 3,16 KM za litar benzina i 2,66 do 3,61 KM po litru dizela", kazali su iz ovog ministarstva.