Zašto posjetiti Cazin ljeti (FOTO)

cazin

Bosna i Hercegovina je prepuna prirodnih ljepota, gostoljubljivih i dobrih domaćina, te iznimne gastronomske ponude. Kada bi nekog turistu htjeli uputiti na neko mjesto koje objedinjuje sve ove tri stvari, vjerovatno bi ga uputili na Sarajevo, Mostar ili Banja Luku. Ali dio BiH koji često nezasluženo bude zapostavljen je Krajina, pogotovo Cazin.

Prostor Cazina posebno oživi ljeti, kada se njeni građani koji u ogromnom broju žive u zemljama Zapadne i Srednje Evrope vrate, bar na kratko, svojim kućama.

Sportske aktivnosti počinju čuvenom Internacionalnom Una regatom (26-29, jula). Ova manifestacija u organizaciji NP Una kroz tri dana učesnike vodi kako Krajišnici kažu „najljepšom rijekom na svijetu“ od Martin Broda, prema Bihaću, Cazinu, te završava u Bosanskoj Krupi.

Una rafting

Cazin je poznat i po auto-moto sportu, tamo se po 18. put održava popularna utrka „Krajiška zmija“, čiji je start na obalama Une, a cilj blizu nezaobilaznog Starog grada Ostrožca.

grand prix

Pored ovih događaja, Cazin vrijedi posjetiti i zbog odličnih domaćina, koji svakog turistu, ili stranca prihavataju kao svoga, i iskazuju mu ljubaznost i prijatnost, kakvu je u današnje vrijeme teško bilo gdje doživjeti. Historija je na ovom prostoru bila burna, od Osmanskog carstva, Austro-Ugarske i bivše Jugoslavije, svaki period je na prostoru Cazina ostavio svoj trag, i danas postoje mnogi kulturni spomenici koji ukazuju da se tu živjelo od davnina.

tvrđava

Zbog toga Cazin će uvijek biti prostor koji vrijedi posjetiti i doživjeti.