Zašto sarajevska Petorka ne formira vlast u KS? Pojedini ministri mogli bi u Vladu FBiH

.
Novi partneri na bh. političkoj sceni - stranke Osmorke, HDZ i SNSD privode kraju podjelu resora vlasti na državnom nivou. Na nivou Federacije BiH izgledno je da ćemo još neko vrijeme čekati na novu vlast. No, šta je sa Kantonom Sarajevo?

 

Iako bi zbog političkih aktera uključenih u stari-novi saziv vlasti u Kantonu Sarajevo pomislili da će vlada tog kantona biti prva formirana, to ipak nije slučaj.

Kako to da osnova onoga što nazivamo "Osmorka", sarajevska "Trojka" (Naša stranka, SDP i Narod i pravda) ipak mora usaglašavati nove sporazume na kantonalnom nivou, a do sada su zajedno funkcionirali bez problema?

"Nema problema u većini koja se okuplja u Skupštini Kantona Sarajevo. Radi se o strankama Narod i pravda, Naša stranka, SDP, Stranka za BiH i Za nove generacije. Trenutno radimo na usklađivanju principa i mjera po resorima. Taj proces je zahtjevan i traži određeno vrijeme. Trenutno smo pri kraju usklađivanja principa i već na narednom sastanku koji će biti održan ove sedmice trebali bi preći na mjere resora u Vladi Kantona Sarajevo koje su usaglašene sa aktuelnim ministrima s obzirom na to da su oni već imali priliku da usvajaju dva budžeta i da implementiraju projekte", kazao je za Klix.ba Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS.

Nakon što usaglase mjere i principe, nova kantonalna vlast pristupit će potpisivanju sporazuma.

Vlast u Kantonu Sarajevo unutar sadašnje Petorke čini Trojka koja je i prethodnih godina bila na vlasti, pa se postavlja pitanje da li neko od partnera želi nešto što zahtjeva ustupke svih ostalih, ne samo na kantonalnom već i na federalnom nivou te je stoga potrebno pregovarati duže no što je to bilo potrebno u slučaju državne vlasti.

"U dosadašnjem radu niko nije izrazio specifične zahtjeve koji bi se mogli tumačiti kao određena ucjena. Kao što sam kazao, trenutno usaglašavamo međusobne prijedloge i donosimo zajednički stav po pitanju principa koji trebaju da čine jedan sporazum i šta će biti prioriteti ove vlade", istakao je Okerić.

Zanimalo nas je i da li će neko od aktuelnih ministara u Vladi Kantona Sarajevo ostati na poziciji i u narednom sazivu.

"Ne znam koji će ostati. Ono što znam je da će ministri iz Naroda i pravde koji nisu preuzeli mandate u parlamentima, biti kandidati za odeđene pozicije u Vladi Kantona Sarajevo ili na nivou Federacije BiH", najavio je Okerić.

Nije nam mogao kazati imena, jer, kako tvrdi, o imenima partneri nisu razgovarali.

"Imate ministra Adnana Delića koji je aktuelni ministar, a također je prihvatio mandat u federalnom parlamentu. Kada je u pitanju iz SDP-a gospodin Čičić, koji je aktuelni ministar finansija, prihvatio je mandat u Skupštini Kantona Sarajevo, tako da ne znam da li će neko od ovih ministara ostati u Vladi KS ili će preuzeti neke funkcije na nivou Federacije, države. Trenutno radimo na usaglašavanju što kvalitetnijeg sporazuma koji ćemo ponuditi javnosti", zaključio je Okerić.

Aktuelni premijer Kantona Sarajevo Edin Forto prema najavama bi mogao biti jedan od ministara u državnom Vijeću ministara, dok bi ostali ministri u starom sazivu kantonalne vlade mogli od svojih stranaka biti delegirani na federalni nivo poput Adnana Štete koji bi se saobraćajem mogao baviti i u FBiH. Upravo nedoumice oko formiranja federalne vlasti u velikoj mjeri koče procese u kantonu.

Koliko je takva praksa fer prema biračkom tijelu koje je svoj glas dalo nekome za koga je smatralo da će zastupati njihove interese u skupštinskim klupama, samo da bi ta osoba poslije izbora odustala od mandata, pa ne samo da neće obnašati funkciju ni u kantonalnoj vladi, već će moguće biti zvaničnik u federalnoj vladi, jasno je samo budućoj vlasti.

Na čelne pozicije ministarstava u Kantonu Sarajevo mogli bi takvom praksom doći osobe sa kojima javnost nije upoznata.

Oni će vjerovatno biti deklarirani kao "eksperti" iz svojih izabranih područja, no to nije smisao demokratije.

Podsjećamo da je novi saziv Skupštine KS konstituisan 11. novembra, a početkom decembra je na nastavku konstituirajuće sjednice izabrano i rukovodstvo.

Kako bi se imenovali novi ministri, potrebno je prvo imenovati mandatara, odnosno novog premijera koji će potom dostaviti prijedlog imena koja će činiti novi saziv vlade.

Najvažnije pitanje na svim nivoima vlasti gdje je, između ostaloga čine i stranke Osmorke, jesu ambicije lidera uključenih u političke procese imenovanja kadrova. Jer, smisao vlasti i jeste postaviti vlastite kadrove na pozicije moći. Inače se ne bi radilo o političkim strankama, već udruženjima građana.

Ko šta želi od stranaka Osmorke, za sada nije poznato javnosti, a čini se i da "stari" partneri, NiP, SDP i Naša stranka, ipak moraju potpisati sporazum na nivou kantona koji njihovi kadrovi već vode, da bi znali kako dalje vertikalno. Od kantona do države.