fbpx Zašto se čeka rješavanje 4.200 zahtjeva za penzije

Zašto se čeka rješavanje 4.200 zahtjeva za penzije

Home

Zašto se čeka rješavanje 4.200 zahtjeva za penzije

Foto: Penzioneri
Skoro 5.000 zahtjeva za penzionisanje predatih Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) ostalo je krajem prošle godine neriješeno.

Najviše ih je, kako saznaje "Avaz", pristiglo u prva dva mjeseca prošle godine, prije nego što je usvojen novi Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, koji je u primjeni od 1. marta.

Višak prihoda 

No, prema Zakonu, Zavod PIO dužan je u roku od 60 dana postupiti po svakom pojedinačnom zahtjevu. Saznajemo da je na sceni praksa slična onoj iz prethodnih godina, kako bi se stvarao višak prihoda nad rashodima. 

Kako je za „Avaz“ potvrdio Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO, na kraju 2018. broj zahtjeva za penziju bio je za jedan posto veći nego godinu prije.

- Riječ je o 4.200 predmeta - kazao je Kvesić, dodajući da to nije ukupan broj zahtjeva, nego da je riječ samo o novopristiglima. 

Kvesić se osvrnuo i na razloge povećanja broja predmeta.

- Došlo je do povećanja broja zahtjeva po starom zakonu, dakle prije stupanja novog na snagu, a onda i zbog uvođenja novih kategorija po novom zakonu. Riječ je o osobama s 15 godina staža i 65 godina i udovicama poginulih branitelja i šehida koje u trenutku pogibije nisu imale 45 godina života. Ovi sa 65 godina života i 15 godina staža uglavnom su iz dijaspore, a ranije nisu mogli ostvariti prava jer je uvjet bio 20 godina staža - pojasnio je Kvesić.

Manje korisnika

Dodaje da se u zahtjevima iz prošle godine oko trećina odnosi na zahtjeve po starom zakonu, dok su ostali po novom.

Kvesić navodi da u ovoj godini u Zavodu očekuju prestanak rasta broja korisnika ili eventualno blagi rast, jer su ove dvije nove kategorije korisnika po novom zakonu već riješene i ne očekuju se novi zahtjevi po toj osnovi. 

Objavio: Ned, 13/01/2019 - 20:57

Povezane vijesti

Back to top