Zašto se šuti o upadu hrvatskih policajaca na teritoriju BiH

Samo nekoliko dana nakon što je negirala, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović priznala je da Hrvatska vraća migrante u Bosnu i Hercegovinu mimo graničnih prijelaza s našom zemljom.

Do šokantnog priznanja hrvatske predsjednice došlo je tokom intervjua za švicarsku televiziju SRF, koja je nedavno objavila reportažu o nasilju hrvatskih policajaca nad migrantima i načinu na koji ih prisilno vraćaju u BiH a da o tome ne obavijeste bh. vlasti, prenosi Avaz.

Nema reakcije

Zvanične reakcije naše zemlje još nema, a Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kaže da je o ovom problemu upozorio nadležne institucije još krajem prošle te početkom ove godine.

Image

- Pisao sam pisma i Vijeću ministara BiH i Graničnoj policiji te ministarstvima sigurnosti i vanjskih poslova da sam lično u šumama oko Lohova svjedočio da policajci iz Hrvatske ulaze na našu teritoriju i dovode migrante. Do danas nisam dobio odgovore niti je država uradila išta da to spriječi. Ta se praksa samo nastavila - kazao je Fazlić.

Protivno propisima

On smatra da hrvatska policija ne ubacuje na našu teritoriju samo migrante koji su u tu zemlju prešli iz BiH.

Image

 Vjerujem da nam dovode i migrante koji su u Hrvatsku ušli iz Srbije, što sam ranije govorio, a čak nam vraćaju i migrante koje njima vrati Slovenija, iako se zna da je to protivno zvaničnim međunarodnim propisima i konvencijama koje tretiraju boravak ilegalnih migranata - istaknuo je Fazlić.

Hrvatski CMS traži očitovanje 

Centar za mirovne studije Hrvatske uputio je pismo Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske i drugim nadležnim institucijama, u kojem od njih traži da se očituju o izjavi hrvatske predsjednice o nelegalnom vraćanju migranata u BiH.