Zašto su Rusi dali različite ulazne podatke za Banjaluku i Mostar?

Tenk
Nastavlja se priča o nedolasku 25 ruskih medicinskih tehničara u Mostar na poziv lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića kako bi dezinficirali prostorije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i nelogičnostima koje je nametnula činjenica da je tom konvoju ranije bio omogućen dolazak u Banjaluku. Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić oglasio se putem Instagrama i u opisu fotografije dokumenta koju je postavio ističe kako su Rusi dali različite ulazne podatke za Banjaluku i Mostar.

Bosna i Hercegovina i dalje ljubomorno čuva imidž zemlje dvostrukih aršina. Iako građanima uglavnom nije čudno kad u FBiH važi jedno pravilo, a u RS u istom segmentu i istom momentu neko potpuno suprotno, ponekad se nametnu pitanja koja ukazuju na krajnje nelogičnosti i traže od nadležnih odgovore. Jedno od takvih glasi: Zbog čega je vojno-sanitetskom konvoju iz Rusije bio odobren dolazak u Banjaluku, a zabranjen u Mostar?

"Povodom raznih medijskih pitanja zašto je ministar sigurnosti BiH navodno prvo pustio dolazak sanitetskog-vojnog kontigenta iz Rusije da sleti u Banjaluku, a sada nije dao saglasnost za njihov ulazak u BiH kopnenim putem prema Mostaru, treba pojasniti nekoliko činjenica. Prvi ulazak, odnosno slijetanje tri aviona iz Rusije, odobrilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, a ne Ministarstvo sigurnosti BiH. To pokazuje i dokument koji stavljamo javnosti na uvid. Ali, u tome nema ničeg nezakonitog. Ministrica Turković je postupila u skladu sa odlukom vijeća ministara BiH da humanitarna pomoć i medicinski radnici iz drugih država mogu ulaziti u BiH i da su oni izuzeti odlukom o zabrani ulaska stranaca u našu zemlju", pojašnjava Radončić.

On u opisu dokumenta na Instagramu, dalje navodi da Ambasada Ruske Federacije u BiH, u noti prema Ministarstvu vanjskih poslova BiH, tada uopšte nije navela da se radi o osoblju sa vojnim činovima i o vojno-medicinskoj opremi...

 

"Drugi zahtjev, odnosno nota Ambasade Ruske Federacije u BiH prema MVP, za ulazak istog konvoja i lica preko kopnene granice, ovoga puta je sadržavala znatno detaljniji spisak vojno-tehničkih sredstava, imena i prezimena medicinskog tima, ali i njihove vojne činove! To je značilo da Ministarstvo vanjskih poslova BiH, za razliku od ranijeg slijetanja i dolaska u Banjaluku, to više nije moglo samo označiti humanitarnom djelovanjem. Potpuno normalno, zatražilo je postupanje Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva sigurnosti BiH".

Dva ministarstva su, navodi Radončić, predložila Ministarstvu vanjskih poslova BiH - što je u skladu sa Zakonom - da sve, na odlučivanje, treba uputiti Predsjedništvu BiH.

"Dolazak stranih trupa na teritoriju bilo koje suverene države je jedno vrlo važno i vrlo osjetljivo pitanje, samo se to, čini se, u BiH doživljava olako. Nije sada veliko pitanje zašto ruske snage mogu ili ne mogu doći u Mostar nego kako su zapravo svojevremeno došli u Banjaluku i u RS kada se to pitanje nije postavljalo, i zašto niko od zvaničnih vlasti u BiH, prije svega u Sarajevu, nije postavio to pitanje", navodi Faruk Kajtaz, novinar.

Podsjećamo, Rusi su u Republiku Srpsku došli na poziv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i izvršili dezinfekciju Univerzitetkog kliničkog centra u Banjaluci. Epilog svega, izvjesno je, uslijediće na nekoj od idućih sjednica Predsjedništva BiH.