Zašto treba posjetiti Cazin?

cazin
Bosna i Hercegovina je prepuna prirodnih ljepota, gostoljubljivih i dobrih domaćina, te iznimne gastronomske ponude. Kada bi nekog turistu htjeli uputiti na neko mjesto koje objedinjuje sve ove tri stvari, vjerovatno bi ga uputili na Sarajevo, Mostar ili Banja Luku. Ali dio BiH koji često nezasluženo bude zapostavljen je Krajina, pogotovo Cazin.

Ovaj gradić na sjeverozapadu BiH nalazi se na raskrsnici puteva od Hrvatske ka unutrašnjosti BiH te od sjevera ka jugu prema Jadranskom moru. Smješten je na brdovitom području, okružen rijekama Unom i Koranom. Prostor nepogodan za život, ali ipak bogat historijom i prostor kojeg je još krajem starog vijeka naselilo ilirsko pleme Japoda.

Prostor Cazina posebno oživi ljeti, kada se njeni građani koji u ogromnom broju žive u zemljama Zapadne i Srednje Evrope vrate, bar na kratko, svojim kućama.

Tako je Cazin, sa svojom užom okolinom, SVAKO ljeto poprište mnogih kulturnih, sportskih zabavnih i muzičkih događaja, koji zaslužuju pažnju.

Ljeto počinje sredinom maja, kada se održava jubilarna godišnjica Kolonije kipara Ostrožac. Ova manifestacija koja je na prekrasnoj lokaciji starog grada Ostrožca, inače nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, okupila kipare iz BiH i regiona traje od 1967. godine i poklanja stanovnicima ovog grada, i posjetiocima tvrđave na Ostrožcu skulpture vrijedne divljenja.

Image
ostrozac

U organizaciji Udruženja filmskih radnika Bosanske krajine i Udruženja građana Bosanske krajine održava se Krajina Film Festival. Ovaj događaj u julu je ideja mladih i ambicioznih ljudi iz ovog kraja, a obuhvata cjelodnevne aktivnosti, koje se na kraju dana završavaju projekcijom dugometražnih filmova.

Sportske aktivnosti počinju čuvenom Internacionalnom Una regatom. Ova manifestacija u organizaciji NP Una kroz tri dana učesnike vodi kako Krajišnici kažu „najljepšom rijekom na svijetu“ od Martin Broda, prema Bihaću, Cazinu, te završava u Bosanskoj Krupi.

Image
una

Cazin je poznat i po auto-moto sportu, tamo se po 18. put održava popularna utrka „Krajiška zmija“, čiji je start na obalama Une, a cilj blizu nezaobilaznog Starog grada Ostrožca. Ove godine utrka se održava u augusta, a očekuju se takmičari iz cijele Evrope.

Image
ostrozac

Pored ovihi ostalih događaja, Cazin vrijedi posjetiti i zbog odličnih domaćina, koji svakog turistu, ili stranca prihavataju kao svoga, i iskazuju mu ljubaznost i prijatnost, kakvu je u današnje vrijeme teško bilo gdje doživjeti. Historija je na ovom prostoru bila burna, od Osmanskog carstva, Austro-Ugarske i bivše Jugoslavije, svaki period je na prostoru Cazina ostavio svoj trag, i danas postoje mnogi kulturni spomenici koji ukazuju da se tu živjelo od davnina.

Zbog toga Cazin će uvijek biti prostor koji vrijedi posjetiti i doživjeti, dolazak u Cazin nudi tu priliku, da se sve što bi se i inače doživjelo, doživi intenzivnije.