Zašto u životu teško dobijamo stvari koje silno želimo - Osho mudro objasnio

.
Poznati je fizičark, mistik i pisac. On kaže da, što je osoba zrelija, probuđenija i duhovno razvijenija, ona više voli sve vrste paradoksa i nejasnoća. Zašto je to tako?

Čovjek je zreo tek kada nauči da bude u skladu sam sa sobom i sa životom. Isto je i sa srećom i unutrašnjim mirom. Tek kada ste u skladu sa životom, kada naučite da osjetite život i da mu se prepustite, ne možete da ne vidite njegov paradoks i sve njegove nejasnoće. 

 

 

Nijedna zrela osoba se ne buni protiv ove osobine života. Sjećam se, imao sam ranije jednog prijatelja koji je jednom prilikom rekao da mu je muka od svega. Muka mu je od života i toga da mu se želje ispunjavaju tek kada zaboravi na njih i kada mu prestanu biti važne. 

Da li ste i vi imali slične misli nekada? Ja vidim mnogo ljudi koji razmišljaju na isti način. Ošo kaže da, čim vam se javlja želja da potražite nešto, da dobijete nešto, znači da vam je to zaista neophodno i da toga nemate dovoljno u svom životu. Ali ako vam nedostaje nešto u vama samima, kako ćete to pronaći vani?

 

 

Čuveni kineski mudrac Lao Ce imao je mnoge mudrosti. Izvojićemo jednu, vrlo paradoksalnu: „Ja nikada neću biti poražen jer nemam želju da pobijedim“. Kada pročitate malo pažljivije vrlo je jasno. Ako želja za pobjedom ne postoji, onda se pobjeda desila već duboko u vama i nije vam potrebna nikakva spoljašnja potvrda. 

Da li to onda znači da, kada čovjek nešto želi, treba da sjedi i ne radi ništa? Ili pak da čovjek ne treba da ima želje i da ne treba da teži bilo čemu? Ne, to nije tačno. Spoljašnje akcije su važne, ali ne treba da ih razdvajate od svog unutrašnjeg mira i harmonije. 

 

Tek kada ste u balansu i jedinstvu bićete nepogrešivo efikasni. Kad je duša mira, onda će takav biti i tvoj život. Duša i tvoja spoljašnjost uvijek su u balansu. Sve što ti treba u životu tada će doći, a ako ne dođe – to znači da sve što je najvažnije za tebe ti već imaš. 

 

Zato uvijek treba prvo da težimo ravnoteži između duše i tijela. Ošo je rekao jednu mudrost koju ću podijeliti sa vama: „Sama želja za pobjedom pretvara se u poraz. To je težnja za uspjehom koja se na kraju pretvara u neuspjeh. 

 

Vaša pretjerana želja za životom na kraju vas tjera u grob. Vaša preokupacija zdavljem pretvoriće se u bolest. Život je veoma čudan. Nedostaje nam upravo ono čemu težimo i nalazimo ono što ne tražimo. Ako ništa ne tražite znači da vam ništa ne nedostaje – sve već imate“.