Zastupnici HDZ-HNS neće prisustvovati sjednici Zastupničkog doma PFBiH

Klub zastupnika HDZBiH-HNS neće prisustvovati vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, sazvanoj za danas u Sarajevu, saopćeno je iz tog kluba.

"Klub zastupnika HDZBiH-HNS, uvažavajući značaj Prijedloga zakona o razvojačenim braniteljima i članova njihovih porodica i Prijedloga zakona o braniteljskim udruženjima od posebnog društvenog značaja, neće sudjelovati na današnjoj 32. vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH", saopćeno je iz ovog kluba. 

Razlozi za ovakav stav vezani su, kako je navedeno, za grubo kršenje Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Ustava BiH i presude Ustavnog suda BiH usvajanjem zakona o izbornim jedinicama i brojem mandata Parlamenta Federacije BiH bez hrvatskih zastupnika.

"Stavljajući entitet iznad države, entitetski parlament iznad državnog i zakon na entitetskoj razini iznad državnog zakona, bošnjačke stranke su prijedlogom 'zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH' izveli udar na državu, ugrozili ustavno-pravni poredak BiH, prekršili Ustav BiH i Dejtonski sporazum", kaže se, između ostalog, u saopćenju zastupničkog kluba HDZBiH-HNS.

Današnja vanredna sjednica Zastupničkog doma trebalo je, prema oficijelnoj najavi, da počne u 10 sati, ali se to još nije desilo i zasad nema zvanične informacije o mogućem razlogu prolongiranja niti o novoj satnici.