Zastupnici poručuju: Nećemo podržati smjenu Mektića

Poslanici SNSD-a i DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predložili su Domu da na sjednici koja je u toku razmatra smjenu ministara sigurnosti BiH Dragana Mektića (SDS) zbog, kako kažu, neadekvatnog suočavanja s povećanim prilivom migranata u BiH.

“Nisam zadovoljan kako se rješava problem migranata, ali Mektić nije jedini odgovoran”, kazao je uoči sjednice zastupnik SDP-a Saša Magazinović. Protiv smjene će glasati i Demokratska fronta.

“Smjena Dragana Mektića je obično politikanstvo”, kazao je Damir Bećirović iz DF-a.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH (SDA), reagirajući na zahtjev za smjenu ministra sigurnosti Dragana Mektića, kazao je da neće podražti smjenu Mektića.

“Dragan Mektić je dokazani borac pritiv kriminala i zato nećemo podržati njegovu smjenu”, kazao je Mehmedović.

Inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, mjesec dana uoči parlamentarnih izbora, zatražili su poslanici Staša Košarac, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Milica Marković, Miroslav Milovanović, Borislav Bojić, Đorđo Krčmar i Jovan Vukovljak koji kažu da postoji pravna mogućnost za to.

Optužili su ga da je ignorirao i minimizirao situaciju u kojoj je u BiH od početka godine ušlo više od 10.000 ilegalnih migranata te su dodali da je “lažnim i nepotpunim informacijama doprinio nespremnosti institucija da odgovore na ovaj izazov”.