Zastupnici SDA "rešetali" Fortu: Gdje ste bili za vrijeme agresije, da li ste pobjegli

Zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo tražili su od kandidata za predsjednika Vlade KS Edina Forte da odgovori na pitanje gdje je bio za vrijeme agresije na BiH i da li je pobjegao iz svoje zemlje kada je bilo najteže.

Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Mirza Čelik tražio je od mandatara za sastav Vlade KS Edina Forte da zastupnicima pročita imena i prezimena ministara u Vladi KS, kao i njihovu etničku pripadnost. 

Smiljana Viteškić iz SDA pitala je Fortu da li je prilikom sastava Vlade KS vodio računa o Zakonu o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini, jer bi prema tom zakonu u vladi trebalo biti najmanje 40 posto žena. 

Zastupnici SDA posebno su problematizirali prošlost Edina Forte tražeći da im odgovori na pitanje gdje je bio u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu. 

Zastupnica Samra Ćosović-Hajdarević iz SDA pitala je Fortu zbog čega smatra da je baš on najbolji kandidat za izbor predsjednika Vlade KS, jer ona ima informaciju da je 1995. godine nakon agresije napustio glavni grad BiH. 

"Odakle mu samopouzdanje i hrabrost da preuzme ovu funkciju jer je nije pokazao kada je bilo najpotrebnije našoj državi", rekla je Hajdarević dodajući da je Forto dobio skroman broj glasova. 

Slično pitanje postavio je i zastupnik SDA Hamed Aljović koji je pitao Fortu gdje je bio od 1992. do 1995. godine navodeći da to pitanje posebno interesuje boračku populaciju. 

Zastupnica SDA Jasmina Biščević-Tokić kazala je da je kandidat za ministra finansija KS Amel Kovačević (Narod i pravda) bio na spisku ljudi u Panamskim dokumentima. Tokić je pitala da li je Kovačević imao platnih transakcija iz firmi koje je osnovao u Hong Kongu i da li će kao ministar dati povjerenje offshore kompanijama. 

Za riječ se javio i zastupnik SDP-a Damir Nikšić koji je pitao gdje to piše da se neko ne može kandidovati na poziciju ili biti zaposlen jer nije bio u BiH od 1992. do 1995. godine. 

Kako je rekao, ukoliko to negdje piše, on bi tražio azil ili tužio državu dodajući da ni on za vrijeme agresije nije bio u BiH te da od kraja rata nije mogao naći posao u BiH sve dok nije izabran u Skupštinu KS. 

Forto je rekao da ovaj saziv Vlade KS ima tri žene na poziciji ministrica, odnosno da ima jednu ženu više nego što je imao sastav Vlade KS na čijem čelu se nalazio premijer Adem Zolj iz SDA. 

"Mene je predložila Naša stranka za premijera u skladu sa zakonom. Tako baš ja. Mogu vam odgovoriti, ja sam izašao iz Sarajeva krajem marta 1995. godine, a vratio se 2003. godine. Većinu rata sam proveo u Sarajevu", kazao je Forto. 

On je rekao da broj glasova koje je osvojio nije relevantno pitanje i da ni on sam ne zna koliko je glasova na izborima dobio Adem Zolj.

Izvor: