Zastupnik SDA o smjeni Izetbegovića: Narod na izborima dao odgovor

.
Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, ocijenio je za N1 kako će ovo biti najgori saziv Vijeća ministara u historiji. "Kad se pogleda sastav predloženih ministara on je obeshrabrujući", rekao je on. Također, komentarisao je i situaciju u SDA nakon opštih izbora. Mehmedović je otvoreno kazao kako je narod poslao poruku treba li Bakir Izetbegović i dalje ostati na čelu ove stranke.

Šta mislite o prijedlogu novih državnih ministara i kako ćete sutra glasat?

Ja sam pesimista kad je u pitanju novi saziv Vijeća ministara. Predsjedavajući Zvizdić, kao istrošeni kadar SDA, najavljuje novi zamah i nove vjetrove, međutim kad se pogleda sastav predloženih ministara on je obeshrabrujući. Ja sam peti put u prilici da glasam za saziv Vijeća ministara i svaki ciklus, nažalost, donosi nam sve lošije kandidate. Personalno kad se pogleda, mnogo je nekompetentnih kadrova, mnogi ništa pozitivno nisu uradili u životu. Čini se da HDZ ima najkvalitetniju reprezentaciju u Vijeću ministara. I tu također leži jedna velika prevara kad je u pitanju kandidiranje bošnjačkog kandidata – Hurtića. Imat ćemo vrlo kritičan stav prema svim kandidatima. “Osmorka” sad preuzima jednu historijsku ulogu, jedan veliki rizik – ili će BiH krenuti naprijed ili će preuzeti breme izdajnika ako budu samo na riječ vjerovali svojim partnerima.

Kažete za Zvizdića da je istrošeni kadar SDA?

On najavljuje nove vjetrove, a zašto to nije provodio kad je bio u SDA jer je imao priliku direktno uticati na predsjednika Izetbegovića.

Moglo bi se i za vas reći da ste istrošeni?

Tako je. S punim pravom se može reći da su istrošeni svi oni koji su godinama u Parlamentu i izvršnoj vlasti, jer to troši kadrove.

Kako objašnjavate to da jedna struja u SNSD-u kritikuje Nešića, a komisija u kojoj su članovi “Osmorke” daje mu zeleno svjetlo?

To je pozitivno s obzirom da je Dodik ugušio opoziciju i nema ko da ga kritikuje. Sad su se ohrabrili članovi SNSD-a. To je dobro za političke prilike u BiH da se krene sa kritikama u vlastitim redovima.

Da li je u SDA došlo do preispitivanja nakon izbora u BiH?

SDA nema snage da se iznutra kritički postavi prema porukama naroda koje je dobila. Očigledno je da ne postoji pozitivan ambijent u kojem bi se moglo na demokratski i adekvatan način raspravljati u vezi tih poruka.

Ko je krivac za to?

Naravno da je uvijek predsjednik (Bakir Izetbegović) najodgovorniji.

Treba li SDA novi predsjednik? SDA je kao stranka dobila najviše glasova, ali je Izetbegović izgubio utrku sa Denisom Bećirovićem?

Ako izvučemo poruke od naroda dobit ćete odgovor.

Kakvu sudbinu predviđate novoj koaliciji na državnom nivou?

Samim prijedlozima za ambasadore došlo je do svađe unutar ove koalicije, pa i samog SDP-a, što govori da je teško upravljati sa toliko stranaka. Oni će “pući” ili opstati na kadrovima. Nisam optimista, ali će za BiH biti kasno ako se raspadnu jer se neće moći mijenjati sastav Vijeća ministara.

Šta znači kada vaš kolega Edin Ramić kaže da ako se desi izdaja države, SDA će predvoditi bunt naroda?

Ja bih volio vidjeti koji bi narod izašao iza Edina Ramića. Tačka.

 

Foto:N1