Zatvaraju se ugostiteljski objekti, policijski sat od 21 do 5 sati ujutro: Ko se (ne)smije kretati - U Kantonu Sarajevo od večeras nove mjere

sa
Premijer Edin Forto poručio je da će Vlada KS spremiti paket pomoći za poslovne subjekte kojima je zabranjen rad


U Kantonu Sarajevo od danas u 21 pa do 5 sati ujutro, stupa na snagu zabrana kretanja, a ugostiteljski objekti se zatvaraju na 15 dana, uz naknadu.

Odluka je donesena na jučerašnjoj sjednici zbog drastično pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a iz Vlade Kantona Sarajevo dali su detaljno pojašnjenje šta to konkretno znači i na koga se nova odluka neće odnositi. Također je saopćeno i to da se sprema paket pomoći za poslovne subjekte kojima je zabranjen rad.

Zabrana kretanja na snazi će biti narednih 15 dana.

Također, na period od 15 dana, počevši od 20. marta u 5 sati, zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata u Kantonu Sarajevo, uz dozvoljenu dostavu hrane i pića.

Zaključkom o zabrani rada ugostiteljskih objekata obuhvaćene su djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane te djelatnosti pripreme i usluživanja pića.

Premijer Edin Forto poručio je da će Vlada KS odmah po usvajanju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, a koji će se naći pred Skupštinom KS naredne sedmice, spremiti paket pomoći za poslovne subjekte kojima je zabranjen rad.

Iz zabrane kretanja u KS-u izuzeti su svi uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije Covid na području KS, uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taxi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu. Uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID , uposlenici kojima se odvija proces rada u smjenama, moraju imati odobrenje poslodavaca za kretanje u periodu od 21:00 uvečer pa do 5 sati ujutro narednog dana.

Donesen je i zaključak o produženju važenja svih ranijih mjera po preporukama Kriznog štaba.

Vlada je uputila riječi zahvalnosti zdravstvenim radnicima na bespoštednoj borbi za zdravlje i živote svih nas tokom pandemije, kao i stanovnicima Kantona Sarajevo koji u ovom teškom periodu poštuju preporuke struke i mjere koje su na snazi.