Zatvoren 2. filmski festival 'Avant&Una' u Bihaću

.
Sinoć je na Gradskoj plaži Beton u Bihaću zatvoren Drugi filmski festival Avant&Una, koji je uprkos pandemiji korona virusa i lošem vremenu ipak održan.

 

Ovaj avanturistiučki film festival ima za cilj promociju prirodnih ljepota koje su prema ocjeni organizatora otvoreni filmski studio. Posebno su pažnju publike privukle drive in projekcije, odnosno glednje filmova na otvorenoj sceni iz automobila, i sinoćnji spektakl zatvaranja festivala i gledanja projekcije na samoj obali Une iz splavova, lađa i drugih plovila.

 

Prikazano je četdeset svjetskih filmova, a Gran prix Unska sirena dobio je film "Bugarski san" reditelja Srđana Šarenca, dok je film Nedima Karalića "Sreća" dobio nagradu za najbolji kratki igrani film.

 

"Za ovaj film ovo je prva nagrada i ja sam presretan i drago mi je što je to u BiH i Bihaću", kazao je Nedim Karalić, dobitnik nagrade za najbolji kratki igrani film.

 

"Prije svega želim da se zahvalim cijeloj ekipi festivala koja j e uradila nadljudske napore da se organizuje festival što je dovela pregršt sjajnih filmova i što je zapravo meni pokazala Bihać, ovaj dio Krajine koji je prelijep. Ja nikad ranije nisam bio u Bihaću i da me nisu pozvali ne bih vidio ovu ljepotu ovdje", dodao je Srđan Šarenac, dobitnik grand prixa 'Unska sirena'.

Video pogledajte OVDJE.