Zatvorena birališta u Mostaru: Nakon 12 godina gradu na Neretvi vraćeno demokratsko pravo

biralista
Čitav dan ambasadori poput Erika Nelsona (Eric), Johana Satlera (Johann Sattler), Nikole Minazija (Nicola Minasi) pozivali su građane da izađu na izbore, da iskoriste svoj glas, jer je njihov glas ustvari glas za budućnost


Zvanično su zatvorena biračka mjesta u Mostaru.

Prema podacima Koalicije "Pod Lupom" do 14 sati izlaznost je iznosila 38,1 posto sa marginom statističke greške od plus ili minus 0,96 posto na intervalu od 95 procentne tačnosti. To je veća izlaznost u odnosu na izlaznost u isto vrijeme na redovnim lokalnim izborima održanim 15. novembra 2020. za 2,9 posto.

Kako su ranije saopćili iz Centralne izborne komisije (CIK), do 16 sati na redovnim biračkim mjestima glasalo je 38.692 birača, odnosno 40,32 posto.

Čitav dan ambasadori poput Erika Nelsona (Eric), Johana Satlera (Johann Sattler), Nikole Minazija (Nicola Minasi) pozivali su građane da izađu na izbore, da iskoriste svoj glas, jer je njihov glas ustvari glas za budućnost.

- Nadam se da će građani kao i svi politički lideri pružiti svoju podršku i narednu godinu iskoristiti za sve potrebne reforme. Hvala svim građanima koji su izašli i izaći će da glasaju. Hvala svim predstavnicima civilnog društva koji će omogućiti da imamo transparentne izbore - rekao je Nelson.

- Kao što je važan današnji dan, važan je i sutrašnji, dani koji dolaze. Da pokažemo da je došla prilika da se okrene novi list, novo poglavlje - rekao je Satler.

Danas je svoju građansku dužnost obavila i 107-godišnja Ilka Pandža iz naselja Raštani. 

O mostarskim izborima izvješavali su i svjetski mediji. Tako je Reuters napisao da "podijeljeni grad Mostar u Bosni održava prvo lokalno glasanje u posljednjih 12 godina".

Video možete pogledati i OVDJE