Zatvorski čuvari o problemima u KPZ Sarajevo: Zatvorenik Šerak dobio i laptop od direktora

policija
Nakon što je 20. januara na redakciju Novinske agencije Patria stiglo pismo zatvorenika KPZ Sarajevo (Centralnog zatvora) koji se žalio na ponašanje zatvorskih čuvara tokom novogodišnjih praznika i higijenske uslove, na adresu Patrije stiglo je novo pismo koje potpisuju zatvorski čuvari KPZ Sarajeva.

Direktoru KPZ Sarajevo Faruku Zubčeviću poslali smo upit i dali mogućnost da odgovori na optužbe zatvorenika, ali ni nakon više od 20 dana nismo zaprimili odgovor. Direktora Zubčevića pitali smo da li je zatvorenicima dozvoljen pristup računarima, s obzirom da je pismo bilo otkucano umjesto napisano rukom kao što inače pisma šalju zatvorenici. Nismo dobili odgovor ni na pitanje da li zatvorski čuvari prolaze kontrole prilikom dolaska na posao da li se može dogoditi da dođu pod dejstvom alkohola u smjenu, a da Zubčević nije s tim upoznat.

U pismu zatvorskih stražara navodi se da u KPZ Sarajevo postoje veliki problemi od premještanja zatvorenika Adnana Šeraka iz Zenice u tu zatvorsku jedinicu.

„Na kraju će specijalci MUP KS morati uvesti red. Od direktora KPZ Sarajevo mu je dozvoljeno sve, samo da bude mir, te da se u javnosti prikaže kako je Adnanu Šeraku bolje u Sarajevu, nego u Zenici. Prava istina je da taj osuđenik radi šta hoće, sve što nije mogao ni smio raditi u Zenici jer njegove radnje protiv kućnog reda nije tolerisao Redžo Kahrić, direktor Zenice.“

Zatvorski stražari dalje navode da Šerak iz ćelije izlazi kad hoće, hoda po zatvoru i vraća se u ćeliju kad hoće.

„Dva puta je udario dežurnog zatvora, našeg kolegu. Pomoćnika direktora za tretman Jasmina Taraniša je kroz rešetke zgrabio za kragnu, jedva smo ga spasili, više mu Jasmin ne smije prići. Niko mu za te radnje ne smije napisati disciplinsku prijavu svi bježe od njega da se ne zamjere jer je momak opasan“.

U pismu se dalje tvrdi da je Šerak čak koristio mobitel dežurnog zatvora s kojeg je pozvao direktora Zubčevića.

„Pokušao je zapaliti ćeliju broj 1 u kojoj boravi. Razbio je televizor u ćeliji u kojoj boravi, a koji je imovina zatvora, dao nam ga je u dijelovima. Direktor mu je obećao laptop i play station samo da bude miran“, navode u pismu zatvorski stražari.

Tvrde da je 29. januara 2020. godine direktor Zubčević Šeraku dao laptop koji koristi u ćeliji.

„Ministarstvu pravde direktor sve prešućuje, skriva pravo stanje stvari. Bit će veliki problemi u KPZ Sarajevo, stražari idu na bolovanje, ne smiju da rade pod takvim uslovima“, navodi se u pismu.

Image
pismo