Zavirili smo u imovinske kartone bh. političara: Milioneri u Parlamentu FBiH

U Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine sjedi nekoliko milionera. Najbogatiji među njima, zastupnik PDA - Azmir Husić.

Vrijednost imovine koju je naveo u imovinskom kartonu procjenjena je na vrtoglavih - gotovo 60 miliona maraka. Tri kuće od dva miliona. Zemljište vrijedno pet miliona. Kompanije koje procjenjuje na 52 miliona maraka. Njegov kolega, član SDA, Hamdija Abdić, prvi put u parlamentarnim klupama - naveo je imovinu vrijednu 2,2 miliona maraka. Od toga samo poslovni prostor od 600 metara kvadratnih vrijedi milion. Pojedini državni parlamentarci, iako nisu milioneri, naveli su mjesečna primanja i od pet hiljada maraka.

N1: Jeste li vi svu imovinu prijavili? "Sve." N1: Apsolutno sve? "Bukvalno sve."
N1: 226 tisuća KM, imate plaću od pet tisuća maraka? "Sve znam šta imam."
N1: Je li ovo prevelika plaća? "Reći ću vam da je ovo meni šesti mandat u zakonodavnoj vlasti. Pa nisam kako vi rekoste milijunaš. Jeste li pretplaćeni? Pa ja imam dobru platu. Ja ne bježim od toga da to kažem", poručio je Staša Košarac iz SNSD-a.

Košarac nije milioner, no njegova kolegica iz parlamentarnih klupa, SDP-ovka, Nada Mladina jeste. Prema podacima koje je navela u imovinskom kartonu imovina koju posjeduje vrijedi milion i 47 hiljada maraka. Najskupocjeniji stan u BiH vrijedan 200 hiljada, te kuća u Hrvatskoj vrijedna 600 hiljada maraka. Milioner je, bar na papiru još jedan državni parlamentarac, također iz SDP-a. Enver Bijedić. Milion i 400 hiljada vrijedi njegova imovina, no tvrdi, stvari nisu kao što izgledaju.

"Istina je da ja imam kreditno zaduženje u tri banke u iznosu od milion KM. Adisa da kažem baš nažalost to kreditno zaduženje moram reći da baš jako opterećuje."
N1: Kako neko može podići kredit od milion maraka? "Pa može se na osnovu kolaterala da se založi taj poslovni prostor i naravno da još neko bude žirant. To je u vašem slučaju? I jedno i drugo", ispričao je za N1 Enver Bijedić.

Milioner je i nekadašnji poslanik u NSRS, a danas u Parlamentu BiH, SNSD-ovac, Vojin Mitrović. Četiri miliona i 100 hiljada maraka. Kuća 600 hiljada. Zemljište od oko 10 hektara - 150 hiljada maraka. Mercedes - 50 hiljada. Ribnjak - 300 hiljada. Kompanija Šipad Komerc - tri miliona maraka. Lider Naše stranke, također državni parlamantarac, Predrag Kojović, nije milioner, no iznos s kojim raspolaže nije zanemariv. 450 hiljada maraka. No, ne u nekretninama, bar tako stoji u imovinskom kartonu. Kojović 300 hiljada štedi na bankovnom računu.

N1: Je li ovaj podatak točan, da je vrijednost vaše imovine 455 hiljada maraka? "Pa u tom trenutku je vjerovatno bilo, ja sam živio u Americi dvadeset godina, imao sam jedan stan sa kreditom, to je procjenjena vrijednost tog stana", kazao je Kojović.

Iznosi s kojima raspolaže bar 90 posto bh. zvaničnika su i po više stotina maraka. Spomenuli smo tek nekolicinu milionera, no, ima ih znatno više. Centralna izborna komisija ne provjerava tačnost podataka. Stoga se ne može isključiti mogućnost da pojedini političari ne navode sve što posjeduju. Kako u BiH, tako i izvan njenih granica. Primjera radi, Elvira Abdić Jelenović, eksplicitno je u imovinskom kartonu napisala da ne želi javnosti predočiti podatak o vrijednost imovine, jer je institucije vlasti ne mogu zaštiti od kleveta i zloupotrebe.