Zavirite u unutrašnjost drvene džamije u Bužimu: Kad vas put nanese u Krajinu… (FOTO)

Džamija
Danas se družimo uz priču o jednoj od najljepših ali i najstarijih džamija na našim prostorima. Ideju za promišljanje o ovoj ljepotici smo dobili na Facebook stranici DOK- Džanan Kišmetović.

Pomenuti fotograf mladi je Bužimljanin koji ističe ljepote svoje mahale, a mahala njegova cijeli je Bužim. Zahvaljujemo mu se na ideji i fotografijama!

Džamija nikad nije bila puka građevina, prostorija s minaretom. Džamija je oaza mira, utjeha vjernicima u najgorim danima. Zato nas je u historiji uvijek najviše boljelo paljenje džamija, uništavanje nama najvažnijeg. Pođite i vi s nama u ramazanske pustolovine, zajedno ćemo istraživati džamije u našoj okolini, pričat ćemo o njihovoj historiji i posebnostima, sudbinama svake od njih. Budite dio naše priče i pišite nam ideje. Koju džamiju vi zovete svojom?

Image
Džamija slika 1

Današnja zvijeda, zvijezda devetog ramazanskog dana je stara, drvena bužimska džamija. 

Od oko trideset drvenih džamija koje su preživjele rat u Bosni i Hercegovini, početak 21-og vijeka dočekale su ih tri, a među njima  i drvena bužimska džamija, jedinstvena građevina sagrađena bez i jednog eksera i najstarija i najveća drvena džamija u Evropi. 

Plijeni ljepotom podno zidina Starog grada Bužima, a od 2003. godine je i nacionalni spomenik BiH.

Stara drvena džamija prema dostupnim podacima sagrađena je 1838. godine. Od tada do danas više je puta obnavljana. Dimenzija je 18×16.

Image
Slika džamija 2

Kako doći do ovog mjesta?- objasnio je DOK, pa pogledajmo zajedno:

“Bužim se nalazi na krajnjem svejerozapadu BiH. A kula je na iznimno lijepom mjestu, tako da je nemoguće da je odmah ne primjetite. Mislim da ovaj put s navigacijom nećete imati problema, jer će vas bez problema dovesti na odredište. Skretanje za stari grad i staru drvenu džamiju je preko puta benzinske KOV-GRAD, imate veliku tablu (putokaz) na kojoj je označeno.
Svakako još jedno mjesto koje vrijedi posjetiti u našoj lijepoj Krajini. Pa spremite sebi objavu i kad Vas put nanese u Krajinu, bujrum u Bužim.”

 

Image
Slika džamije 3