Zavod potpisao ugovore sa zdravstvenim ustanovama

Nakon što je Skupština USK-a ovih dana usvojila rebalans Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja, Zavod je, prema riječima direktora Almina Handanagića, danas sa zdravstvenim ustanovama potpisao ugovore u kojima će plaće biti isplaćivane po koeficijentu jedan. Ugovori su potpisani sa svih osam zdravstvenih ustanova, te Zavodom za javno zdravstvo, Lječilištem Gata, Kantonalnom bolnicom u Bihaću i Općom bolnicom u Sanskom Mostu.  

Podsjetimo, uposlenicima Doma zdravlja Bihać februarska plaća je isplaćena po starim koeficijentima, a ne onim predviđenim novim kolektivnim ugovorom, zbog čega su održali štrajk upozorenja. Po starim koeficijentima plaće su isplaćene i domovima zdravlja u Cazinu, Velikoj Kladuši i Općoj bolnici u Sanskom Mostu.

Zahvaljujući netom usvojenom rebalansu Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i danas potpisanim ugovorima direktora ZZO USK-a, Almina Handanagića, s direktorima Domova zdravlja, ZZJZ, Lječilišta Gata, Kantonalne i Opće bolnice, domovima zdravlja bit će osigurana sredstva za isplatu razlike iznosa plaća za januar i februar.

U Sindikatu ljekara Unsko-sanskog kantona vjeruju kako će u skladu s usvojenim rebalansom Financijskog plana ZZO USK-a, plaće uposlenima u zdravstvenim ustanovama biti isplaćivane po novom koeficijentu.

Aneks na Kolektivni ugovor, kako kaže predsjednik Sindikata ljekara USK-a, Nedim dr. Kurtagić predviđa novo povećanje koeficijenta u novembru, kako bi se dostigao koeficijent od 1,2.