Završen prvi dan konferencije bh dijaspore

Ekonomski fakultet Univerziteta u Bihaću i Razvojna agencija USK 29. i 30.6.2018. u Bihaću organiziraju, kako je USN ranije najavio, 1.Konferenciju BH dijaspore pod nazivom „Bosanskohercegovačka izvrsnost-uloga dijaspore u jačanju ekonomskih kapaciteta Bosne i Hercegovine“.

Primarni fokus konferencije su investicije dijaspore u BiH te turizma kao najbrže rastućeg sektora USK.

“Kompanije koje su pokrenute od investitora iz dijaspore uključuju najbolje svjetske prakse, gotovo u potpunosti su orijentisane na izvoz, te Bosanci i Hercegovci donose investicije u gradove iz kojih vode porijeklo. To je dobra vijest i za Bihać, i za Unsko-sanski kanton, zato vjerujem da će današnja diskusija ohrabriti napredak na ovom polju”, zaključio je Andrew Boegel, šef Odjela za ekonomski razvoj Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini.

“Naši ljudi u svijetu su poznati kao radišni i obrazovani. S ovom konferencijom želimo otvoriti vrata za nove investicije i pozvati naše ljude da ovdje ostvare svoje snove i ideje”, dodala je konzulica BiH za regiju Novi Južni Vels u Australiji Đemila Talić-Gabriel.

Konferencija je okupila preko stotinu učesnika i učesnica iz zemlje i svijeta, a ključne teme skupa su potencijal bh. dijaspore te šanse za investicije u turistički potencijal Unsko-sanskog kantona.

 

Kako su vremenske neprilike uvjetovale da se sve aktivnosti sama konferencije sa provobitne lokacije presele u veliku salu hotela Emporium sama konferencija je funkcionisala u malo poremećenoj satnici, ali to nije spriječilo “zvijezde” BH dijaspore da  dokažu svoj patriotizam.

Konferenciju su otvorili počasna konzulica BiH u Australiji Đemila Talić Gabriel, dekanesa Ekonomskog fakulteta u Bihacu prof.dr. Mirela Kljajic, te Andrew Boegel, Direktor Ekonomskog odijela Misije USAID-a u BiH.

Uvodnom prezentacijom obratio se jedan od incijatora same konferencije doc.dr.sc,Almir Badnjević sa prezentacijom “Od ideje do realizacije konferencije dijaspore”.

U prvom dijelu Konferencije među panelistima i predavačima bili su Armin Alijagić sa prezentacijom “Uloga dijaspore u razvoju privrede Bosne i Hercegovine”, Đemila Talić Gabriel sa prezentacijom “Transformacija emocija u investicije”,  Edhem Eddie Ćustovic sa prezentacijom “Ulaganje u znanje i mlade za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine”, te Nedim Jahić iz USAID-a s prezentacijom “Mogućnost podrške investitorima dijaspore”.

Nakon prvih panelista u sklopu panela “Uloga dijaspore u jačanju ekonomskog kapaciteta BiH”, uvaženi doc.dr.sc.. Almir Badnjević moderirao je panel diskusiju na temu “Direktne investicije BiH dijaspore u privredu BiH”.

Učesnici ovog panela su bili:
Armin Alijagić, Naša Perspektiva Group
Njena Ekselencija, gđa Đemila Talić Gabriel, počasna konzulica BiH u Novom Južnom Velsu
prof. dr. sc. Eddie Ćustovic, BH Futures Foundation,
Emir Džanić, Cambridge Innovative System Solutions Ltd.

Nakon pauze za ručak pristupilo se ralizaciji drugog panela kojim je također moderirao dr.Badnjević na temu “Izazovi i perspektive održivog razvoja turizma u USK”.

Prisutnima se obratio  prof.dr.sc. Almir Peštek sa prezentacijom “Strategija razvoja turizma USK”, Zrinka Delić ispred WWF Adria sa prezentacijom “Turistički klaster Una  razvoj i perspektive”, dr.sc. Petra Barišić, ispred Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sa prezentacijom “Primjeri dobre prakse u turizmu – Republika Hrvatska” zatimdoc.dr.sc. Sabina Hodžić sa prezentacijom “Financijski učinak i važnost lokalne vlasti u razvoju održivog turizma u Republici Hrvatskoj”.

Na kraju prvog dana konferencije održana je i vrlo zanimljiva panel diskusija na temu“Razvoj i unapređenje turizma u BiH kroz primjere dobre prakse”

Panelisti:
prof. dr. sc. Almir Peštek, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu,
Zrinka Delić, WWF Adria “Zaštićena područja za prirodu i ljude”
Mirza Karić, Dubos d.o.o. Sarajevo
doc. dr. sc. Sabina Hodžić, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija
Nudžejma Skenderović, SRE Investment d.o.o. Sarajevo

Kako je sama konferencija zbog početnog kašnjenja i trajala nekih 60 min duže, u  sali je ostala nekolicina učesnika. Bitno je napomenuti da predstavnici izvršnih funkcija, pa i onih vezanih za turizam uglavnom nisu prisustvovali samoj konferenciji ili su istu napustili iza 16h što mnogo govori o volji i želji da se neke stvari promijene ne bolje.