Završen sastanak: Niti jedan migrant više ne može ući u USK

Migranti
U Bihaću je završen sastanak Operativne grupe za upravljanje migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu.

 

Sjednica je dogovorena povodom nedavno održanog sastanka u Ministarstvu sigurnosti BiH na kojem su prisustvovali predstavnici iz Krajine.

Sastanku prisustvuju predstavnici policije, zdravstva, humanitarnih i međunarodnih organizacija, Civilne zaštite USK-a i Kantonalne inspekcije.

Premijer USK Mustafa Ružnić rekao je da je za Krajinu najbitnije izmještanje migrnata.

Na sastanku smo donijeli određen broj zaključaka koji će se provoditi na podučju cijelog Kantona. Sve mjere koje su donesene ranije ostaju na snazi. Policija treba pojačati prisustvo na ulazu u Kanton posebno na mjestima Bosanska Otoka i Vilečevo. Građani ovih područja se moraju osjećati sugurno – rekao je Ružnić.
Zabrana prijevoza i prodaje karata migranitma ostaje na snazi, ali je dozvoljena prodaja karata kada su u pitaju druga mjesta van Kantona.

Potrebno je i maloljetnike izmjestiti iz “Bire” i “Mirala” u druge centre i dostavili smo sve spiskove potencijalnih novih lokacija. Niti jedan migrant više ne može ući u Kanton dok se ne završi izmještanje maloljetnih migrnata – rekao je Ružnić.
Dodao je da nema prijema migrana i zbog epidemiološke situacije jer je evidentirano sve više migrnata koji su pozitivni na koronavirus i sada su “Bira” i “Miral” klasteri.